Общество

Вселенският патриарх Вартоломей ще възглави опелото на патриарх Неофит

От Euronews България Euronews България
Bartholomew Vartalomei Vurtalomei AP Вартоломей I. Снимка: Wikipedia

Вселенският патриарх Вартоломей ще присъства на опелото на българския патриарх Неофит. Това заяви Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, предаде БГНЕС.

„В съботния ден ще започна заупокойната Света литургия, която ще бъде отслужена от Светия Синод на БПЦ. След като тя приключи, ще бъде извършено и опело, което ще бъде възглавено от Негово всесветейшество вселенския патриарх Вартоломей, който пристига със своя делегация от Истанбул, както и други делегации на поместни православни църкви, които ще вземат участие в опелото на Негово Светейшество Неофит“, обясни пред БНТ митрополит Антоний.

Тъй като поканите са изпратени преди броени часове, БПЦ все още няма пълния брой на делегациите, които ще пристигнат поради бързината, с която се развиват събитията. „Имаме потвърждение от Вселенския патриарх, който ще пристигне със своя делегация“, каза митрополит Антоний.

След опелото ще има траурна процесия от храм-паметника „Свети Александър Невски“ до митрополитската катедрала „Света Неделя“, където патриарх Неофит ще бъде погребан.