Общество

Опашка от миряни се изви пред "Св. Александър Невски", за да си вземат последно сбогом с патриарх Неофит

От Euronews България Euronews България

В Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" започнаха да се редят миряни, за да се поклонят пред тленните останки на починалия патриарх и Софийски митрополит Неофит. Днес и утре са дни на траур в памет на патриарха, който почина в сряда вечерта на 78-годишна възраст.

От камбанарията на храма е спуснат дълъг траурен флаг, а опашката от хора започна да се извива от ранните часове на деня. В събота ще бъде отслужена заупокойна литургия в храм "Св. Александър Невски", след което ще бъде извършено опелото.

С литийно шествие тялото на Негово Светейшество ще бъде отнесено в храм "Св. Неделя", където ще бъде положено за вечни времена. Да бъде погребан в двора на храм "Св. Неделя" е воля на Патриарха и решение на Св. Синод.

Погребението се организира от митрополит Йоан, който е временният наместник на Св. Синод. Във вторник или сряда ще бъде избран наместник-председател, който да отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца. Девет от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Според устава на БПЦ - те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години.

Neofit Poklonenie BGNES Снимка: БГНЕС