Спорт

Георги Иванов-Гонзо е новият президент на БФС

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант

Българският футболен съюз си има нов президент – Георги Иванов-Гонзо. За бившия централен нападател на „Левски“ гласа си дадоха 235-ма от делегатите на конгреса – точно толкова, колкото му бяха необходими, за да бъде избран още на първи тур.

Гласуването за нов президент на Българския футболен съюз продължи около два часа. За вота се регистрираха 469 делегати. Всички от тях упражниха правото си на глас, въпреки че на един от делегатите му е прилошало и се е наложило да отиде в болница. Действителните гласове са 466, недействителните - 3. За победа на първи тур бяха необходими 235 гласа.

На второ място по гласове се класира Димитър Бербатов – за него са гласували 181 делегати. Вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов получи 35 гласа, а останалите кандидати – Манол Иванов, Петьо Костадинов, Георги Захариев и Георги Градев получиха общо 15 гласа. Гонзо печели вота в Пловдив, Велико Търново и Варна, като губи от Бербатов единствено в Зона София – 65 спрямо 71 гласа в полза на бившия нападател на Манчестър Юнайтед.

„Благодаря на всички присъстващи в залата – и на тези, които гласуваха за мене, и на тези, които не са. Сега започва по-трудното. Знаете, че аз работя за вас всичките, аз съм ваш представител. През тези 4 години ще се опитам да направя така, че да променим цялата среда във футбола. На първо място да върнем доверието в БФС, да се опитаме да работим с държавата, за да можем да помогнем на всички вас – и на аматьорските, и на професионалните клубове. Аз ще съм най-големият коректив за себе си оттук нататък. И ако има нещо, вие ще бъдете хората, които ще ми кажете когато нещата не са добре“, каза в приветствието си като нов президент Гонзо.

Обещавам честност и работа. Всичко останало, което ще ви обещая, ще бъде това да се опитам да направя футбола по-различен, отколкото е бил сега. Да работим с децата, да направим така, че да имаме силни футболисти в националния отбор и се надявам да се класираме на световното през 2026 година.

Георги Иванов-Гонзо, избран за президент на БФС

Иванов предложи в неговия Изпълком да влязат Атанас Фурнаджиев, Николай Изов, Михаил Статев, Любомир Беновски, Николай Андреев, Мила Христова, Румян Вълков, Атанас Караиванов, Николай Лазаров, Даниел Панов, Камен Костадинов, Пламен Манолов, Теодор Тодоров и един член от екипа на Бербатов.

Пред камерата на Euronews Bulgaria Иванов потвърди, че е оставил място в Изълкома за екипа на Бербатов и декларира, че ще работи за обединение на българския футбол.

„Щастлив съм, радостен съм. Надявам се тези 4 години да оправдая доверието на хората. Ще направим всичко възможно да подобрим цялата футболна среда и това доверие, което се загуби последните години във футболни съюз. Трябва да работим с държавата, защото има доста проблеми в аматьорския футбол, в детско-юношеските школи, в професионалния също. Целият футбол има нужда от ремонт и от нова енергия“, посочи Гонзо.

Аз искам обединение – за това оставих едно място, специално за техния екип - дали Стилиян, дали Бербатов, дали Мартин... поканих ги влязат в Изпълкома, така че аз искам да има обединение от всички клубове. Аз ще бъда президент на всички клубове, а не на тези само, които са ми избрали.

Георги Иванов-Гонзо, избран за президент на БФС

Втори във вота остана Димитър Бербатов. Той заяви, че не е видял нередности при провеждането на изборите и уважава решението на клубовете. Все пак изрази учудването си, че трите месеца на Георги Иванов в предизборна кампания са били по-ефективни от неговите три години.

„Лесно е да се говори, че има сенки. Защото е странно малко, че ние – които три години сме се борили, три пъти сме се срещали с всички. И някак си за три месеца други кандидат-президенти направиха нещо подобно или просто се опитаха. И въпреки разликата във времената, в които някои са се трудили много време, други не чак толкова, явно не се получава така, както си го представя. Защото или ние не сме се справили както трябва, или другият човек е бил толкова убедителен и в рамките на три месеца е показал достатъчно и е спечелил доверието. В крайна сметка ние започнахме тази битка, за да се стигне до промяна. И искрено се надяваме тази промяна да е настъпила вече. И да не се получи някаква подмяна просто. Затова нека да дадем време на новия президент да видим какво ще свърши. Има си коректив – обществеността, във ваше лице на медиите“, каза Бербатов.

От неговия екип изразиха разочарование от българския футбол.

„Трябва му спокойствие, да се опита да работи, ще видим дали е правилният избор. Последните няколко месеца и дни излязоха упреци към нас, че се виждаме с определени хора. Видя се, че сме истински и си държим на реномето. Стилиян Петров е дотук с българския футбол. Сега ще се занимавам с моите неща и бизнеси“, каза Стилиян Петров. Мартин Петров потвърди същото и допълни, че вече не иска да бъде търсен да коментира българския футбол.

Общото събрание на клубовете, членуващи в БФС, беше свикано, след като през ноември 2023 г. дългогодишният президент Борислав Михайлов обяви, че подава оставка, дни след протест срещу управлението му, довел до сблъсъци между полиция и граждани. Оставката на Михайлов беше гласувана днес от Конгреса с внушително мнозинство.


Георги Александров Иванов – Гонзо е роден на 2 юли 1976 в Пловдив. Той е избран за футболист на България в две поредни години – 2000 и 2001 и става голмайстор на българското първенство през сезон 2000/01 с 22 отбелязани гола. Заема трето място във вечната ранглиста на „Левски“ (София) по голове в европейските клубни турнири с 16 попадения. След края на сезон 2008/09 се отказва от активния футбол и започва своята треньорска кариера. През 2022 г. е официално утвърден за технически директор на Българския футболен съюз.