Спорт

Борислав Михайлов бе освободен от президентския пост на БФС с внушително мнозинство (Обновена)

От Euronews България Euronews България

"Боли ме от това, че усърдната работа, следването на стратегията стъпка по стъпка, изпълнението и преизпълнението на поставените цели и задачи, усилията на БФС под мое ръководство да положи основите на добро и светло бъдеще, всичко това бе зачеркнато по агресивен, циничен и пошъл начин", обяви Борислав Михайлов. Това бяха думите, с които той откри конгреса за избор на нов президент, който се провежда в София. Присъстващите делегати са 464.

"Всеки може да говори за цветя и рози, всеки може да говори за най-добрите практики и да дава пример за най-развитите страни, но тънкият и важният момент е да осъзнаваш своята реалност, да осъзнаваш политическите, икономическите и демографските обстоятелства, които няма как да финтираш и да пренебрегнеш само с помпозни философии, най-общо казано – да бъдеш реалист, да владееш ситуацията с всичките й особености и да се стараеш да надграждаш. Това правих аз, това правихме в последните 18 толкова трудни за държавата ни години. Всички трябва да признаем, че футболът е следствие на държавата и обществото, а не обратното", каза още Михайлов.

Близки до Михайлов съобщиха, че той не в добро здравословно състояние и ще остане на Конгреса само за гласуване на оставката му.

Конгресът ще премине в следния дневен ред:

1. Отчет за изпълнението на Програма на БФС за развитието на футбола за 2022 и 2023 г.

2. Финансов отчет за 2022 и 2023 г.

3. Разглеждане на жалби до Общото събрание.

4. Гласуване на подадена оставка от Президента на БФС.

5. Освобождаване на членовете на Изпълнителния комитет на БФС.

6. Избор на Президент на Сдружение „Български футболен съюз“.

7. Избор на членове на Изпълнителния комитет на Сдружение „Български футболен съюз“.

Преди началото на заседанието на конгреса двама от фаворитите изразиха увереност, че именно те ще бъдат избрани. "Убеден съм, че ще спечеля! Смятам, че от това, което сме правили тези две години, показахме какво ще направим през следващите", каза Георги Иванов-Гонзо. А Бербатов коментира: "Влизам с усещането за победа. Знаем какво направихме през последните три години. Докарахме битката до днешния ден. Изключително горд и доволен съм от екипа. Направихме всичко прозрачно и накарахме така, че цялата общественост да иска промяна."

 

По обед Борислав Михайлов предложи гласуването на оставката му да стане с явно гласуване, за да не се губи време.

Михайлов беше освободен от поста от делегатите, като 303-ма гласуваха "за", а 12 бяха против.

После делегатите приеха оставките и на членовете на Изпълкома. "За" гласуваха 318 от тях, а двама бяха против.

Следва избор на нов президент на БФС, който ще бъде направен с интегрална бюлетина.