Спорт

Изпълнителния комитет на БФС реши: Конгресът остава на 15 март, пратена е и покана за обявяването му в Търговския регистър

От Euronews България Euronews България
BFS BGNES Снимка: BGNES архив

Членовете на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз (БФС) препотвърдиха на днешната си среща дневния ред, датата и мястото за Общото събрание на централата, предава БНТ.

По този начин провеждането на конгреса, на който се очаква да бъде избран новият президент на БФС, запазва датата 15 март, като от футболния съюз обявиха, че са отправили покана за вписване на събитието в Търговския регистър.

Ето го и официалното съобщение на БФС:

"На днешното си заседание Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз препотвърди дневния ред, датата и мястото на Общото събрание на сдружението, както и поканата за обявяване в Търговския регистър.

Членовете на ИК също така приеха предложението на Професионалната футболна лига за разпределение на ежегодните солидарни плащания от УЕФА. За сезон 2022/23 България е генерирала общо 2 523 000 евро, които ще бъдат разпределени поравно както следва: 60 процента за представителите на Първа професионална лига (по 100 920 евро на клуб), 30 процента за представителите на Втора професионална лига (по 50 460 евро на клуб), и 10 процента за 60-те представителя на Трета лига (по 4 205 евро на клуб).

Общият сбор на солидарните плащания от УЕФА, разпределяни между клубовете, регистрира огромен ръст, като за сравнение общата сума, генерирана за сезон 2010/11, е 296 хиляди евро.

Изпълнителният комитет прие и разпределението на солидарните плащания в женския футбол, според което всеки клуб в държавното първенство ще получи по 10 294 евро", информираха от БФС.