Политика

Вътрешният министър за протеста срещу БФС: Водните оръдия можеха да превърнат всичко на кълбета

От Euronews България Euronews България
Kalin Stoyanov BGNES (1) Снимка: БГНЕС/Архив

„В МВР не са постъпвали данни за ескалация на протеста срещу БФС през миналата година. Не съжалявам, че полицаите са се презастраховали, извеждайки на улицата машините”. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов по време на редовния петъчен парламентарен контрол, предаде БГНЕС.

Стоянов коментира още, че до последно протестът бил заявен като мирен.

“При крайна необходимост служителите на реда могат да ползват помощни средства. За такива се считат и водните оръдия, а те се ползват освен за физическо, и за психологическо въздействие върху правонарушителите”, обясни вътрешният министър, след което уточни, че преди ползването им винаги се отправя предупреждение към нарушителите.

“Действията на протестиращите ескалирали и достигнали размери, застрашаващи здравето и живота на хората и полицаите. Затова и са използвани водометните оръдия - за да се запази животът и здравето на хората и полицаите. Водометните оръдия дори не са използвани с пълната им сила, тъй като към водната струя не са добавяни други вещества и лютив спрей”, смята Калин Стоянов.

Вътрешният министър заяви и, че не съжалява, че полицаите са се презастраховали, извеждайки на улицата машините и отново изтъкна, че при пълната им сила "всичко става на кълбета”.