Свят

Китай критикува закон на САЩ, който може да ограничи TikTok

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
Tiktok AP Снимка: AP

Китай посрещна с критики новината, че Съединените щати може да забранят работата на TikTok на национално ниво. От външното министерство на азиатската държава коментираха, че това отдалечава Вашингтон от принципите на честната конкуренция и международните търговски правила.

По-рано определиха потенциалната забрана и като "акт на тормоз".

Ако така наречените съображения за национална сигурност може да бъдат използвани за произволно потискане на конкурентни компании, тогава няма да има справедливост изобщо.

Ван Уенбин, говорител на китайското министерство на външните работи - снх 1, втора половина

Тази седмица американската Камара на представителите одобри закон, който може да забрани TikTok, ако китайският собственик ByteDance не продаде дяловете си в рамките на шест месеца от момента, в който законът влезе в сила. С решението си долната камара на американския Конгрес изпрати документа в Сената, където обаче не е ясно дали ще бъде приет.

Съединените щати трябва да зачитат принципите на пазарната икономика и лоялната конкуренция, да спрат неоснователното потискане на компаниите от други държави и да осигурят отворена, честна, справедлива и недискриминационна среда за компаниите от други държави, които работят в Съединените щати.

Е Ядон, говорител на китайското министерство на търговията

След като се появи на международния пазар през 2017 г., TikTok бързо доби популярност и днес се използва от близо 170 млн. потребители в Съединените щати.

Властите в Съединените щати неведнъж са предупреждавали, че платформата може да представлява риск за националната сигурност, докато собствениците от компанията ByteDance отричат тези твърдения.