Цвят

Клипове в "TikTok" предизвикаха голям интерес към роман на Дикенс

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В книжарница "Хатчърдс", най-старата в Лондон, продажбите на "Повест за два града" от Чарлз Дикенс са се повишили значително от юли насам. Причината – видеозаписи на американски инфлуенсъри в приложението ТикТок."Повест за два града" е една от най-значимите творби на Дикенс.

Историческият роман, публикуван през 1859 г, разказва за изпитанията пред едно семейство по време на Френската революция. Преди нашумелите клипове книжарницата е продавала по едно копие от книгата на седмица.

Винаги сме имали големи продажби на книги на Дикенс. Но бе голяма изненада интересът към "Повест за два града". Започнахме да продаваме по 15 копия от нея на седмица. Когато се опиташ да разбереш защо хората я купуват, те казват "Защото книгата е чудесна“.

Франсис Клевъртън – управител на книжарница "Хатчърдс"

Видео в ТикТок с книжарницата и книгата на Дикенс събра повече от 800 000 гледания и предизвика интерес сред младите американски туристи.

Но това е само едната причина. Книгата на Дикенс от "Хатчърдс" играе важна роля в трилогията романи на Касандра Клеър "Адски устройства". Феновете на бестселъра на Клеър посещават книжарницата, за да влязат в кожата на героите.

Когато се качваш по стъпалата там, имаш усещането, че си заобиколен от историята на книгите. И едно от нещата, които исках да направя, когато пишех исторически романи, особено за по-млада аудитория, беше да кажа: "Уил, купи тази книга в "Хатчърдс", няма значение, че е било преди 150 години, тя все още е там. Можете да отидете в "Хатчърдс" и днес. Можете да си купите книги там. Историята е с нас.

Касандра Клеър – писател на исторически романи

Според Кристен Маклийн, анализатор на книжния пазар, този феномен се дължи на голямата читателска общност във ТикТок - #BookTok.

Според данни на нейната компания, 80% от нейните членове са под 34 години, а всеки десети е под 18 години. 

Инфлуенсърите, които правят ревюта на книги, са основна причина за интереса към тях. В САЩ продажбите на заглавия, които са коментирани в #BookTok, са се увеличили 4 пъти в периода 2020-2022 г.