Общество

Ефектът на заешката дупка: Защо ЕС започна разследване срещу TikTok?

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Европейската комисия започва разследване срещу китайската платформа TikTok за възможни нарушения на онлайн съдържанието. Какви рискове крие социалната мрежа и как да се предпазим – по темата в Euronews PrimeTime гостува Кирил Григоров – специалист в сферата на управлението на риска в киберсигурността.

 

„Поводът за разследването на ЕС срещу TikTok е един алгоритъм за събиране на информация, след което се таргетира съдържанието според събраната информация, което е описано в така наречения Digital Service Act, който касае всъщност използването на подобни алгоритми, особено насочени към лица, които са непълнолетни и деца“, обясни експертът.

Тези алгоритми са опасни дотолкова, доколкото следят съдържанието, което децата гледат и го насочват само в една определена посока, което води до психологически зависимости. Описано е в притесненията на Европейската комисия, че води до зависимости и до психологически ефекти, които са доста опасни за подрастващите особено, затваряйки ги, ограничавайки ги в една социална група, където следвайки общи интереси, много трудно след това могат да напуснат“, посочи Григоров.

Ефектът на заешката дупка всъщност е затварянето в определен социален кръг и трудното излизане от него и следването на една и съща информация.

Кирил Григоров – специалист в сферата на управлението на риска в киберсигурността

По думите на експерта отговорност носят не само законодателите, но също така и родителите.

„Изключително важно е да се внимава какво съдържание стига до децата, тъй като те са най-уязвимата група на обществото. Всъщност алгоритъмът прави точно това – насочва съдържание, което според него е подходящо за децата, но то може да бъде и опасно. И за да не бъдем крайни, това не означава да не се използват социални мрежи, но да има определено контрол върху тях“, посочи Григоров.

Според него е много важно да има изградена връзка и доверие между родителя и детето и то спокойно да споделя до какво съдържание стига, по какъв начин комуникира в интернет, а пък родителите от своя страна да са запознати с рисковете, които дебнат децата в интернет, при комуникацията им в социалните мрежи, в игрите, в които играят и в съдържанието, което споделят за себе си и за семейството си, така че да могат рисковете да бъдат сведени до минимум.

 

Целия разговор вижте във видеото.