Икономика

Американските петролни и газови кладенци изхвърлят голямо количество метан

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Американските петролни и газови кладенци, тръбопроводи и компресори изхвърлят три пъти по-голямо количество метан, отколкото смята правителството. Така те причиняват годишни щети на стойност 9,3 милиарда долара. Това сочи ново цялостно проучване. Но тъй като повече от половината от тези емисии на метан идват от малък брой петролни и газови обекти, проблемът е лесно поправим. Докладът е изготвен от Националната лаборатория "Лорънс Бъркли" към Министерството на енергетиката на Съединените щати. Според автора Еван Шервин данните на лабораторията са много по-подробни от предишни изследвания. 

В повечето случаи само около 1 % от кладенците са отговорни за половината или повече от общите емисии. Без тези наистина всеобхватни кампании за измерване, които разглеждат всичко, е доста лесно да се пропуснат много от тях.

Еван Шервин, автор на проучването, енергиен анализатор, Национална лаборатория "Лорънс Бъркли"

В проучването се посочва, че като цяло около 3 % от произведения в щатите газ се изхвърля във въздуха, докато според Агенцията за опазване на околната среда този процент е 1 %. Шервин смята, че това е значително количество. Според него течовете често са причинени от най-прости неизправности, които могат лесно да бъдат отстранени.  Данните показват, че най-големите течове са в Пермския басейн в Тексас и Ню Мексико.

В много от случаите това са незапалени факли, някакъв проблем с резервоар, теч, който се е появил в част от оборудването, и в общи линии, ако някой от самолетите, с които работим, може да го види, той определено може да бъде поправен и в много от случаите всъщност е доста лесен за отстраняване.

Еван Шервин, автор на проучването, енергиен анализатор, Национална лаборатория "Лорънс Бъркли"

По данни на международната агенция по енергетика около 30 % от затоплянето в света от прединдустриалния период насам се дължи на емисиите на метан, като Съединените щати са номер 1 по емисии. През декември миналата година администрацията на президента Байдън издаде ново правило, с което принуди американската петролна и газова индустрия да намали емисиите си.