Политика

Калин Стоянов: Няма засилен миграционен натиск. Корнелия Нинова оспори думите му

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Депутатите изслушват извънредно вътрешния министър в оставка Калин Стоянов. Причината - зачестилите инциденти с мигранти. Искането за изслушване е отправено от БСП. Извънредно бе изслушана и Мариана Тошева - председател на Държавната агенция за бежанците.

"Няма засилен миграционен натиск, напротив има трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск. Това мога да го споделя и с цифри”, заяви вътрешният министър в оставка Калин Стоянов по време на изслушването.

Калин Стоянов информира, че от началото на 2024 г. има 5200 предотвратени опита на мигранти по външните граници, за същия период на 2023 г. са били 15 600. Задържаните за тази година вътре в страната са 260, за 2023 г. случаите за същия период от време са били 1260.

„От БСП, госпожа Нинова, обяви, че в България се връщат от Германия изнасилвачи, престъпници, убийци, още тогава стана ясно, че става въпрос за 6 български граждани. Отишли са в Германия извършили са престъпления, изтърпели са наказанията и са върнати в България. След това възникна въпросът защо били върнати с полет, който е по Дъблинското споразумение, ами с правителствен самолет ли да ги върнат”, попита Стоянов от трибуната на НС.

Последва реплика от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова, която призова да не се вярва на нито една дума на вътрешния министър.

„Задържаните са 260 човека от началото на 2024 г. В ръцете си държа официална справка от МВР, където пише че само за януари са задържани 396 граждани на трети страни, от които 76 на вход, 109 на изход и 211 са установени в незаконен престой в страната. От тук нататък правете сметка на какво казано от министър Стоянов да вярвате”, категорична бе Нинова.

 

Мариана Тошева, ДАБ: Агенцията за бежанците е недофинансирана

"Бяхме подали бюджетна прогноза в размер на 22,5 млн. лв., но одобреният бюджет за Държавна агенция за бежанците за 2024 година е в размер на 11,7 млн. лв., от които малко над 7 млн. са само за възнаграждение на персонал". Това заяви председателят на Държавна агенция за бежанците Мариана Тошева по време на изслушването си във връзка с мигрантските сблъсъци в столицата от преди няколко дни.

Тошева заяви, че има проблем с кадрите, защото през миналата година не е имало финансиране по един от фондовете, който да гарантира работните места на 100 служители.

"401 са нашите щатни бройки. От които 100 по фонд "Убежище, миграция и интеграция". За съжаление, нашето финансиране по Фонда имаше прекъсване в периода 1 януари - 30 август 2023 година. Грантовото споразумение, по което можехме отново да започнем да наемаме щатните бройки, финансирани по фонда, беше сключено в началото на месец септември 2023 година", обясни тя и продължи: "Към момента имаме заети 74 позиции, финансирани по този фонд. Наложи се от 1 януари 2023 година да се освобождават служители поради липса на финансиране", добави председателят на Агенцията.

По думите ѝ през миналата година се е усетил недостиг на работещи, но се правело всичко възможно свободните бройки за служители да бъдат запълнени.


Правната комисия в Народното събрание обсъжда на първо четене законопроекта за повече охрана на бежанските центрове. Текстът беше внесен спешно от ГЕРБ-СДС И ДПС след случаите на инциденти с мигранти. С промените ще стане възможно назначаването на още близо 1300 гранични полицаи, както и допълнителни 270 служители за охрана на бежанските центрове.

Снощи на протест в столичния квартал Овча купел жители поискаха пропускателен режим и вечерен час в бежанския център в района, постоянно полицейско присъствие, изграждане на цялостна система за видеонаблюдение и започване на работата по преместване на центъра.