Euronews Сега

Ценови рекорд на газа след новите ограничения от "Газпром"

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Ценови рекорд на газа, след като "Газпром" ограничи допълнително доставките на синьо гориво за Германия и други страни в централна Европа. Цената в Европа се покачи с близо 2% и така подобри рекорда, който беше постигнат по-рано след руската инвазия в Украйна. Критици обвиниха Москва, че използва енергийните доставки като политическо оръжие. 

Германските власти заявиха, че обемът на природния газ, който идва от Русия по "Северен поток 1", е намалял. Преди това руската държавна газова компания "Газпром" обяви, че количествата синьо гориво ще бъдат ограничени до 20% заради ремонт на още една турбина по трасето. 

Германия е силно зависима от руския природен газ. Някои анализатори оспорват твърденията на Москва за технически проблеми.

"Президентът Путин се опитва да подложи на тест европейската решимост. Играта му е да дава газ на някои, а на други не, за да види дали единството може да издържи. Досега правителствата устояха. Но разбира се, подкрепата на хората и на индустрията не е 100-процентова и той се възползва от това". 

Кристиан Егенхогер, Център за европейски политически изследвания 

По-рано държавите-членки на Европейския съюз се договориха доброволно да ограничат потреблението на газ с 15% в периода между август и март, за да намалят зависимостта си от Русия.

След преговори формулировката беше смекчена, за да може някои страни да бъдат изключени от споразумението.