България

Протестът на превозвачите се отменя

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
9366256 (1) Снимка: БГНЕС

Координационният съвет, занимаващ се с организацията на протеста на превозвачите е решил днес протест да няма, предаде БНР.

Шофьори на ТИР-ове и автобуси, които все още не знаят за решението за отлагане на протеста, са връщани от организаторите.

Превозвачите очакват и отговор защо вчера при наличните документи за разрешението на протест от страна на Столичната община и СДВР, не бяха допуснати в центъра на София.

 

Снощи след дълги обсъждания щабът на протеста прецени, че в днешния ден няма да се провеждат протестни действия. Днес в движение ще решаваме как ще продължим. За нас беше от ключово значение това, което се случи снощи, че полицията дойде, започна да действа извън рамките на нормалното, според нас и поради тази причина ние не искаме да има ескалация на напрежението. За да се предпазим от възникване на такова напрежение, преценихме, че в днешния ден няма да има протестни действия.

Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи

Исканията на превозвачите са намаляване на половина на акциза върху горивата, отпадане за шест месеца на био компонента върху горивата и спиране на разширяването на тол системата.

Протести във вчерашния ден имаше в много градове на страната.Във Варна имаше сигнали от шофьори, които не били допускани до камионите си от полицията. В София превозвачи споделиха, че на техни колеги са били съставяни актове. Протестът в столицата започна още от сутринта и продължи до 22:00 часа вечерта. 

Протестите са заявени от превозвачите до 18 май. В последния ден се очаква да бъдат спрени и междуградските автобусни превози.