Европа

Квартира във Виена за 500 евро на месец: Как е възможно?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Столицата на Австрия е считана за рай за наемателите. Около един милион души, приблизително половината от населението на Виена, живеят в социални апартаменти или други видове субсидирани жилища. Тесбир плаща 500 евро на месец - много под пазарната стойност - за апартамент от 70 кв. м.

Детската градина е точно срещу мен, а училището е на десет минути пеша. За две минути съм в метрото.

Тесбир Кескин, наемател на социално жилище

Бюджетът на града за социални жилища е над 400 милиона евро.

Нашият жилищен модел е обезпечен и се финансира от жилищния данък, който плаща всеки австриец. Една малка вноска от брутния им доход.

Кристиан Шантъл, ръководител на отдел „Международни отношения“, Wiener Wohnen-Vienna Living

„Работодателят също прави малка вноска и тези пари са предназначени специално за жилищно строителство в цяла Австрия.“, допълва Кристиан Шантъл.

Но напоследък нещата се влошават. Продължителният период на ниски лихвени проценти доведе до интензивни спекулации в областта на жилищното строителство. Експертите казват, че преди десетилетия 80 % от новите строежи са били социални жилища и 20% частни имоти. Сега положението е точно обратното.

„Преди десет или петнадесет години имахме две трети от всички апартаменти, построени от социални жилища. Сега е точно обратното. Две трети от всички апартаменти се строят от частни инвеститори. Резултатът от това, разбира се, е по-високи цени на жилищата. Трябва да се опитаме да променим това отново. Основното решение би било да получим повече земя и повече възможности за изграждане на нови социални жилища“, обяснява Мартин Орнер, ръководител на отдел „Жилищна политика“ – неправителствена организация Volkshilfe.

Списъци на чакащите за достъп до социални жилища също са се увеличили, твърдят критиците.