Култура

Публиката в Париж аплодира най-стария академичен български хор

От Йорданка Костадинова Йорданка Костадинова Кореспондент

Най-старият академичен български хор с диригент проф. Костадин Бураджиев гостува на публиката в Париж с два концерта. Нашият кореспондент Йорданка Костадинова ни прави свидетели на събитието в Американската църква в сърцето на френската столица.

Двата концерта на Академичен народен хор Пловдив с ръководител проф. Костадин Бураджиев завладяха и развълнуваха Парижката публика.

 Организатор на концертите е Асоциацията за културен обмен „Арт Галерия Константин“, която е създадена през 2011 година от д–р Константин Николов и д–р Елена Радева Николова, семейство български лекари, практикуващи във Франция. Страстта им към музиката и изобразителното изкуство е добавила в актива на сдружението изложби и концерти на български, френски, испански и аржентински изпълнители в България и Франция.

Д-р Елена Радева сподели как е възникнала идеята за концерта и какво се крие зад организацията на мащабното събитие.

 „Гостуването на Академичен народен хор във френската столица е признание за българските музиканти“, сподели професор Бураджиев.

Радка Балабанова, посланик на България във Франция изрази емоцията си след концерта „Песните на Орфей“ и отправи послание към българите във Франция.  

Концертът “Мистерии от далечни времена” беше в духа на църковно-славянската музика, а втората Парижка вечер на хора беше изпълнена с песни от българския фолклор. След богатата програма прозвучаха българския химн и „Многая лета“, а просълзената публика изпрати хора с бурни аплодисменти.