Европа

ЕНП избра Урсула фон дер Лайен за водещ кандидат на евроизборите (Допълнена)

От Euronews България Euronews България

Европейската народна партия (ЕНП) утвърди Урсула фон дер Лайен за свой водещ кандидат за европейските избори през юни, с което разчисти пътя й за втори мандат начело на Европейската комисия.

"Ние сме партията на хората и изпълняваме това, което ги вълнува", заяви Фон дер Лайен, докато търсеше подкрепата на ЕНП на нейния конгрес в Букурещ.

"Просперитет. Сигурност. Демокрация. Това е, за което хората се грижат в тези трудни времена."

Нейната кандидатура за преизбиране беше одобрена с тайно гласуване от делегати, депутати и лидери на ЕНП, сред които бяха полският министър-председател Доналд Туск и ирландският министър-председател Лео Варадкар, докато партията се събираше в румънската столица, за да се подготви за решаващите избори през юни.

Но 89 от 489-те валидни гласа, подадени в гласуването, отхвърлиха кандидатурата ѝ, което даде на фон дер Лайен 82% подкрепа. При 801 делегати в Букурещ с право на глас, източници от ЕНП не можаха да потвърдят защо около 300 делегати не са гласували.

Групата на ЕНП е с голяма преднина в социологическите проучвания и се очаква да остане най-голямата в Европейския парламент, което прави Фон дер Лайен твърд фаворит за поста председател на Европейската комисия.

В речта си по-рано в четвъртък тя обеща мир, просперитет и сигурност за европейците, като се ангажира да продължи да подкрепя твърдо Украйна, да укрепва икономическата конкурентоспособност на Европа, да гарантира върховенството на закона и да се бори с незаконната миграция.

Агресията на Русия се опита да заличи Украйна от лицето на Земята. Войната вече е в третата си година и е по-интензивна от всякога. Виждаме силата и опасностите от нарастващата и обезпокояваща лига на диктаторите, войната в Газа и дестабилизацията в Близкия изток. Виждаме Китай и друга агресивна икономическа конкуренция.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

На въпрос относно законността на този модел Фон дер Лайен заяви, че е "абсолютно ясно, че каквото и да направим, то ще бъде в пълно съответствие с нашите задължения съгласно правото на ЕС и международното право", като добави, че концепцията за сигурни трети страни вече е залегнала в правото на ЕС.

"Нашият манифест е написан с оглед на правото на ЕС", повтори тя.

Тя също така отдаде специална почит на европейските земеделски производители - които през последните месеци удариха по бюрокрацията на Брюксел в протести в страните от ЕС - и заяви, че нейната партия ще се противопостави на нарастващата заплаха от политически крайности.

Пред съпартийците си Фон дер Лайен подчерта още, че под нейно ръководство Европейският съюз се е справил със зависимостта от руски газ. Освен това обвини Владимир Путин за смъртта на Алексей Навални и обеща мир, просперитет и сигурност за европейците.

Имаше и коментар, свързан с очаквания възход на крайнодесните след изборите.

Нашата мирна и обединена Европа е предизвикана от популисти, националисти, демагози, независимо дали крайна десница или крайна левица. Независимо дали става дума за „Алтернатива за Германия“, за „Националния съюз“, „Конфедерация" или „Възраждане“. Имената може да са различни, но целта е една и съща – да потъпчат нашите ценности и да унищожат нашата Европа.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Фон дер Лайен е родена в Белгия, по професия е лекар и има седем деца. Тя е и бивш министър на отбраната на Германия по време на управлението на Ангела Меркел, а първият ѝ мандат в Европейската комисия премина под знака на пандемия, война в съвременна Европа, инфлация и енергийна криза.

Като неин основен опонент на изборите през юни се очертава кандидатът на социалистите – Никола Шмит, чиято партия, според проучванията, ще бъде втора по големина в новия Европейски парламент.

В разговор с Euronews в сряда председателят на ЕНП Манфред Вебер увери, че Фон дер Лайен е "твърд лидер", а няколко германски делегати заявиха, че нейният опит показва, че тя е подходящата жена за тази работа.

Но тя не предизвиква същия ентусиазъм от страна на всички национални делегации в нейната група.

В сряда председателят на френската партия Les Républicains ("Републиканците") Ерик Кьоти изпрати остро писмо до Вебер, в което обвини фон дер Лайен, че олицетворява "технократски уклон", който е отчуждил Европейския съюз от европейците, на които той твърди, че служи. Партията не изпрати нито един висш ръководител от Париж на партийния конгрес в Букурещ.

Тя получи студено рамо и от две от трите словенски консервативни партии в групата ѝ, които се позоваха на "слабото ѝ лидерство".