Европа

Полша е на първо място в националния индекс за сигурност в интернет

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Полша е на първо място в Националния индекс за киберсигурност, който измерва нивото на сигурността в интернет и предотвратяване на онлайн заплахите за страната. Но Полша често е първа и в друга класация – за най-атакувана от хакери в света, когато става дума за тип DDoS атаки.

Нашите анализи и информацията, която получаваме от нашите съюзници и партньори, показват, че по отношение на един тип атаки – DDoS – е една от най-атакуваните страни в света и периодично оглавява този списък.

л-т Пшемислав Липчински – говорител на армията за киберотбрана

Данните, потвърдени от независими експерти, показват ясно, че по-голяма част от атаките идват от Русия и са свързани с геополитическото местоположение на страната, както и с войната в Украйна.

„Службата за железопътен транспорт е атакувана 2000 пъти на ден. Всъщност руснаците атакуват всичко възможно. Това е „GPS JAM”, уебсайт, който показва смущенията в GPS. Като гледам картите, единственият източник на запад може да бъде само Калининград. Освен това трябва да отбележим, че имане намеси срещу Естония, Латвия, по-малко срещу Литва. Но докато войната в Украйна продължава, тази тенденция също ще продължи“, казва експертът по киберсигурност в CyberDefence24.pl Павел Маковец.

Киберпространството се превърна във важна и активна зона на сблъсък на интереси. Не само Полша, а и цяла Европа е подложена на по-голям брой атаки.

Наблюдавахме увеличаване на атаките срещу учени и служители на НПО, които са фокусирани върху прекрояването на политиката.

Феликс Ейм – анализатор на киберзаплахи в Sekoia.io

„Трябва да отбележим, че Европа е много добре защитена – имаме различни правни рамки, които гарантират, че държавите-членки обменят информация. Правните рамки трябва да имат една и съща базова линия за киберсигурността“, добавя Феликс Ейм.

Миналата година глобалните разходи за щети от киберпрестъпления бяха 18 милиона долара на минута. Тези разходи, според прогнозни изчисления, ще се увеличат, достигайки над 10 трилиона долара годишно до 2025 г.

 

Магдалена Ходовник – Euronews, Варшава