Свят

Украинските сили продължават да отбраняват позициите си под засилен руски натиск

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Украинските сили продължават да се противопоставят на руските усилия да напреднат в района на Бахмут. Тази добре прикрита минометна позиция на 28-а бригада на украинската армия е подложена на постоянен руски натиск в района, който отбранява. 

През последните седмици, няколко пъти претърпяхме сериозни нападения. Виждаме последователните им опити да действат на ротационен принцип в малки групи по протежение на фронтовата линия. Но ние успяхме да ги открием и да ги ударим.

Майор Артьом Холодкевич, член на 28-а бригада на украинската армия

Подразделението на Холодкевич държи една и съща позиция повече от година. Това се случва на фона на постоянно променящата се руска тактика. 28-а бригада използва 120-милиметрови минохвъргачки местно производство, така че засега не е засегната от забавянето на западните оръжия и боеприпаси. 

Имаме няколко минохвъргачки украинско производство, които използваме за нанасяне на огневи поражения. Разполагаме и с някои западни боеприпаси, но те са по-малко, тъй като сме в състояние да покрием нуждите си от собственото производство.

Майор Артем Холодкевич, член на 28-а бригада на украинската армия

Според информация, публикувана от украинските власти миналата седмица, вътрешното производство на минохвъргачки се е увеличило 42 пъти през 2023 г. в сравнение с предходната година. Украйна обаче не разполага с противовъздушна отбрана, която да защитава войските ѝ. 

Имаме много проблеми с вражеските самолети. Те започнаха да хвърлят много управляеми въздушни бомби. Много от самолетите им летят наоколо.

Олександър, командир на минохвъргачно подразделение от 28-а бригада на украинската армия

С началото на третата година на войната, руските сили продължават да настъпват усилено срещу все повече градове и села в Източна и Югоизточна Украйна. От своя страна Москва се опитва да наложи сегашното си предимство спрямо оръжия и войски.