Свят

Докладчикът за Русия в ЕП: Трябва да увеличим три пъти западната подкрепа за Украйна, за да спечели войната

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Изказването на френския президент Еманюел Макрон, че не е изключено в бъдеще да се стигне до разполагане на западни войски в Украйна, предизвика вълна от коментари. Германският канцлер Олаф Шолц заяви категорично, че на украинска земя няма да бъдат разполагани войници нито на европейски държави, нито на НАТО. За това нарастват ли опасенията от разрастване на военния конфликт, разговаряхме с бившия премиер на Литва Андрюс Кубилюс, понастоящем евродепутат и постоянен докладчик за Русия в ЕП.

Приятно ми е да се запозная с вас, г-н Андрюс Кубилюс. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че изпращането на сухопътни войски от страна на Запада в Украйна е възможно в бъдеще, но към момента няма консенсус за подобно решение. Какво мислите за тази идея?

Ами, аз бих поздравил президента Макрон, че открива този дебат за възможността войски на НАТО да присъстват в Украйна. Разбира се, може би това няма да се случи днес или утре, а може да има и различни идеи как НАТО може да участва в защитата на Украйна. Това може да са различни варианти. Не става въпрос само за сухопътни части, а например за защита на морските маршрути. По местата, където се пренася зърното от Украйна до световните пазари и т.н. И дори преди идеята на Макрон, имаше и други мнения от различни световни експерти, които говореха именно за по-голяма роля на НАТО в защитата на Украйна. Така че това, което смятам е, че Макрон отвари вратите за подобен вид дискусии и това не е лошо. Но засега Украйна се нуждае от повече въоръжение, от Франция, от Германия, и от други европейски държави, много по-голяма материална подкрепа за военните ѝ усилия. Така че изявленията на Макрон са добри, но ако се вгледате в това колко оръжия е дала Франция на Украйна, истински оръжия, тогава ще видите, че тя не е била най-големият поддръжник на Украйна.

Според френския президент САЩ трябва да направят всичко възможно, за да попречат на Русия да спечели войната с Украйна.

Така е, абсолютно! Западът е 25 пъти по-голям, ако вземете Европейския съюз и Съединените американски щати заедно, и сравните икономиките, става много ясно, че икономиката на Европейския съюз и САЩ е 25 пъти по-голяма от руската икономика. Така че Русия няма как да спечели срещу такава икономическа сила, ако тази сила бъде използвана по подходящ начин в подкрепа на Украйна. За съжаление, засега, когато разглеждаме числата от миналата година, се оказва, че през 2023 г. Русия е похарчила за военната си сила в Украйна повече от 100 милиарда евро, докато от украинска страна, с украински пари, с европейските и с американски средства, Украйна е успяла да събере само 80 милиарда евро за отбрана. По-малко, отколкото е похарчила Русия, което означава, че цялата ни подкрепа позволява на Украйна да не загуби, но наистина не е достатъчна, за да спечели войната. Така че нашата подкрепа, поне моите изчисления показват, че трябва да увеличим три пъти западната подкрепа за Украйна, за да достигнем такива нива, че Украйна наистина да може да победи срещу Русия.

Кои държави според вас ще бъдат против да изпратят войски?

Мисля, че е твърде рано да се говори за това. Въпросът не е само за изпращането на войски. Възможно е да използваме силите на НАТО по различни начини, както казах, за защита на въздушното пространство, за защита на морското пространство, на Черно море, възможността украинците да имат достъп до световните пазари, без да има заплахи от страна на Русия. Всичко е възможно.

Някои лидери изразиха опасения, че това може да въвлече ЕС във война, която да прерасне в Трета световна война.

Е, първо, Трета световна война може да се случи, ако Русия спечели срещу Украйна. Тогава въпросът ще бъде коя е следващата й цел. И определено много експерти се изказват, че тогава Русия ще премине към нападение срещу някои страни от НАТО. Това ще бъде началото на Трета световна война. Така че как ще реагира Русия, ако НАТО бъде по-ефективна в защитата на Украйна, не знаем. Това, което знаем, е, че Русия винаги заплашва всички наоколо, но също така Русия признава силата на противника. Ако противникът е слаб, тогава Русия се движи напред. Ако противникът е силен, а НАТО може да бъде много по-силен, отколкото беше досега, тогава прогнозирам, че Русия ще се оттегли.

Днес чухме Юлия Навални, която заяви, че Путин е лидер на организирана престъпна група и е невъзможно да се преговаря с него. Но как ще приключи тази война?

Ами, аз съм абсолютно съгласен с това как Юлия Навалная нарече този кремълски режим. Звучи ми познато. Знаете, че покойният американски сенатор Джон Маккейн беше нарекъл режима в Кремъл мафиотски. Така че Юлия Навалная говореше на много подобен език. И да се преговаря, наистина, не виждам как може да стане, какви преговори могат да се водят. Защото, първо, не знам за какъв вид преговори може да се говори. Ако се водят преговори, и някой си въобразява, че можем да преговаряме с Путин за прекратяване на огъня, за предаване на някаква територия от Украйна на Русия, това би било пълна грешка. Ще се повтори това, което се случи преди Втората световна война в Мюнхен, когато западните лидери се споразумяха с Хитлер, че той може да вземе част от Чешката република по това време. Така че нека не повтаряме същите грешки. Как може да приключи войната? Много просто, Русия трябва да бъде победена. И, знаете ли, армията ѝ трябва да бъде изтласкана от Украйна. Това ще бъде краят на войната. Надявам се, че това ще бъде и краят на режима на Путин в Москва. Обикновено, когато Русия губи войните, тя провежда големи реформи в политическата си система. И може би това би отворило врати за по-положително развитие, за по-положителни трансформации в Русия, защото имаме нужда от това. В наш интерес е да имаме Русия като нормална европейска държава в съседство и да нямаме такива заплахи за националната и европейската си сигурност, каквито сега имаме от авторитарна Русия.

Какви са заплахите за Литва и другите балтийски страни?

Ами, много е просто. Ако Западът, с цялата си икономическа и военна мощ, не успее да победи Русия в Украйна, тогава ние ще бъдем следващата цел. И определено се притесняваме именно за възможността на Запада да защити западната общност, ако той не е в състояние да постигне победа в Украйна.

А защо пакетът от финансови санкции срещу Русия не помага?

Помага. И Русия наистина получава много по-малко пари от продажбата на нефт и газ, отколкото получаваше, веднага след като започна войната. Тя получава много по-малко пари от Европа. Сега Европа е независима от руските доставки на газ, което не беше така преди войната. Европа беше много, много зависима от руския газ. И това беше, знаете ли, онова, което не позволи на Европа да бъде готова за агресивното поведение на Русия, защото ние купувахме руски газ. И не искахме да бъдем гневни или в несъгласие с Русия. Сега обаче всичко е приключило. Но, разбира се, Русия продава своя нефт и газ на други държави като Китай и Индия. И, разбира се, би било добре, ако западната общност, ако Г-7, въведе така наречените вторични санкции, които да са насочени към трети страни, които все още купуват руски газ и петрол. Но не съм толкова сигурен, че това ще бъде постигнато.

Какво трябва да се направи, за да не остане руската опозиция сама?

Ами, трябва да имаме ясна стратегия как да помогнем на руската опозиция и на желанието й да превърне Русия в нормална страна или както Навалная говореше за своята мечта, красивата Русия на бъдещето. И трябва да разберем, че това е важно не само за руския народ. Че това е важно и за всички нас, за европейците, да видим такава перспектива за руска трансформация към демокрация и да инвестираме в нея. Така че едно от нещата е да подкрепяме руската опозиция. Другото нещо, което зависи само от нас, е, разбира се, да инвестираме много повече в победата на Украйна. Защото победата на Украйна срещу Русия наистина може да унищожи режима на Путин и така да се появят възможности за промени. Но в Европа аз виждам един въпрос и един проблем. Това, че доста политици и обикновени хора не вярват, че Русия може да се превърне в демокрация. Трябва да преодолеем този вид недоверие заедно с руската опозиция. Защото ако европейците не вярват във възможността Русия да стане демократична, те няма да подкрепят руската опозиция. Ако не вярвате, не инвестирате в тези, които се опитват да се борят за руската демокрация, това е някакъв наш дълбок проблем, към който трябва да се върнем. Защото именно това се опитваше да постигне Путин през всичките 24 години на своята власт. Той се опитваше да убеди всички на Запад, че Русия никога няма да се превърне в демокрация. Така че не трябва да помагаме на Путин в неговата стратегия. Трябва да продължим диалога, трябва да засилим диалога си с руската опозиция. И на първо място, трябва да започнем отново да вярваме във възможността за руска демокрация.

Уморен ли е Западът от войната, като помага с военна и финансова помощ?

Западът не е толкова уморен, но Западът е объркан в отношението си. Както казах, проблемът на Запада е, че той е изгубен в някакъв кръстопът на страховете си. Така че, на първо място, Западът наистина рационално се страхува, че Украйна може да загуби войната, защото не помага достатъчно. Но от друга страна, Западът се страхува, че ако Русия бъде победена в Украйна, тогава режимът на Путин ще се срине и в Русия ще настъпи хаос. Така че това е едно противоречие. Второто е, че Западът се страхува от дългосрочна война, че хората ще започнат да се уморяват от дългата война. И ще бъде много по-трудно да се поддържа подкрепата за Украйна на високо ниво. Но от друга страна, Западът също се страхува. Той се страхува да даде достатъчно оръжия на Украйна, за да постигне победа в близко бъдеще. Защото Западът се страхува, че отговорът на Путин може да бъде много ескалиращ. Така че Западът трябва да преодолее тези страхове. И Западът не трябва да се страхува от поражението на Русия в Украйна. Западът трябва да инвестира в това. Защото това е единственият начин, по който наистина можем да се защитим и по който можем да помогнем на руската опозиция и гражданското общество в желанието им да променят страната си.