Свят

Русия разгръща допълнителни оръжия в някои свои области

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Външният министър на Русия предупреди, че в някои области на страната сигурността се засилва в отговор на рисковете, които предизвикало членството на Финландия и Швеция в НАТО. 

Вече сме взели организационно решение. Ще разгърнем допълнителни оръжия, които ще бъдат адекватни на заплахите, които може да възникнат на територията на Финландия и Швеция

Сергей Лавров, министър на външните работи на Руската федерация

Тази седмица парламентът на Унгария официално одобри присъединяването на Швеция към Алианса. С това влиянието на НАТО в района на Балтийско море нараства.

На Международния дипломатически форум в Анталия - Лавров коментира и изказванията на западни лидери от последните дни. 

Последните изявления на Макрон и Остин и разговорът на германските генерали показват, че страната на войната не иска да променя курса си към това да нанесе стратегическо поражение на Русия на бойното поле. Ние разбираме това.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Руската федерация

По-рано американският министър на отбраната, Лойд Остин, заяви, че НАТО може да влезе в директен конфликт с Москва, ако Киев загуби войната. От друга страна, френският президент потвърди, че стои зад думите си за изпращането на войски в Украйна, което вече предизвика разнопосочни реакции сред лидерите от НАТО. Еманюел Макрон настоя, че казаното е добре обмислено. 

Преди дни The Wall Street Journal разкри условия, свързани с мирните преговори между Киев и Москва от пролетта на 2022 г. Тогава е имало предложение Украйна да стане "постоянно неутрална държава, която не участва във военни блокове", както и Крим да бъде под фактически руски контрол. Авторите от американското издание допускат, че сега исканията на Кремъл може да бъдат по-жестоки.