Общество

Журналист от Чикаго: Българският език е признат за официален в област Кук, щата Илинойс

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Стотици хора се събраха пред общината в Чикаго, за да видят церемонията, при която се развя българският флаг по повод националния празник. Това разказа журналистът Ваня Крамер от Чикаго. Американците искат да научат повече за нашата история и традиции, каза тя. А българският език е признат за официален в щата Илинойс в област Кук, посочи още тя. 

„Поне от пет години българите могат да попълнят декларация на български език. Съвсем отскоро могат да си подновят шофьорските книжки. Децата в българските неделни училища, ако издържат изпита за двуезичност, след това няма нужда да учат чужд език в колеж. Това е много голямо постижение – само ако живееш тук и си родител, можеш да оцениш колко е важно, че детето ти днес изучава майчиния си език, но в същото време може да се гордее и да каже в университета „да, аз съм българин и говоря, пиша и чета на български“, разказа Ваня Крамер.

Българите в Чикаго са между 70 и 120 хиляди. В града има български училища, църкви, медии, които обединяват сънародниците ни отвъд океана. Предстои да бъде организиран и базар на книгата, на който ще гостуват български писатели. 

 

Цялото интервю вижте във видеото.