Общество

Радев: Българските политици трябва да бдим над суверенитета на родината

От Euronews България Euronews България

Отново сме заедно, за да почетем Трети март – ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на войните от всички народности, които сложиха край на петвековното османско иго. Това заяви президентът Румен Радев в словото си на пл. „Народно събрание“, предаде БГНЕС.

Трети март не само удържа на натиска благодарение на своя огромен морален заряд на волята на огромното мнозинство българи, празникът се превърна в победа на здравия български корен. Защото празникът ни не е единствено отзвук от Освободителната Руско-турска война, не отразява само победата на бойното поле, Трети март не е само датата на един международен договор, както неведнъж се опитват да ни убедят, заяви Радев. Това е ден, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода и саможертвата на поколения българи, каза още Радев.

Държавният глава подчерта, че 3 март постави заслужен венец на подвига на българските опълченци, продължи пътя на Раковски, Левски и Ботев, сбъдна предначертаното от Паисий и възрожденците – завета за свободна, единна и европейска България. От Трети март започва нашата държава, заяви Радев и посочи, че днес отбелязваме нещо много по-значимо от една огромна величава историческа дата.

Президентът добави, че трябва да продължим да укрепваме темелите на нашите настояще, за да можем да гледаме в бъдещето. "В нашето тревожно време, всички ние, българските политици, трябва да бдим над суверенитета на родината", допълни той и призова да повярваме в собствените си сили и да обединим усилията си, за да градим свободна България.

"Вечна слава на героите! Да живее България!", заключи президентът.