Общество

Румен Радев: Трети март е нашият национален идеал за свободна, обединена и европейска България

От Euronews България Euronews България

Трети март е много повече от един исторически триумф. Трети март е нашата памет и почит към саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата зима на робството. Трети март е нашият национален идеал за свободна, обединена и европейска България. Трети март е нашето бъдеще като народ с достойнство и стремеж към напредък. Днес е ден за национално уединение. Днес е ден, в който да се обединим около нашите ценности, това каза президентът на България Румен Радев на връх "Шипка", предаде БНТ.

"Тук, на увенчаният с вечна слава връх, подвигът на нашите опълченци, застанали рамо до рамо с войните от армията на руския император Александър Втори, отвори пътят към свободата на България. Точно тук, пред очите на целия свят, с камък и кръв бе предначертано нашето бъдеще. Днес сме се стекли хиляди, за да заявим, че 3 март не ознаменува само победата на бойното поле, не е само дата на един международен договор, както нерядко се опитват да го представят", обясни още Радев.

Румен Радев благодари на хилядите хора, които са се стекли на върха, за да запазят "Националният ни празник от посегателствата".