Общество

Десетки хиляди българи се стекоха на връх Шипка, за да отдадат почит на загиналите за Освобождението герои (Обновена)

От Euronews България Euronews България

С официални чествания и тържества в цялата страна днес отбелязваме Националния празник - 3 март, денят, в който честваме 146 години от Освобождението на България от османско владичество. Основните празненства ще бъдат в столицата, а чествания ще има във всички градове в страната.

Точно в 12.00 часа се извърши тържествената смяна на караула пред президентството по повод Националния празник, предаде БГНЕС.

Софиянци и гости на столицата присъстваха на смяната на караула пред парадния вход на "Дондуков" 2.

За първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 г. Новите ритуали, които представя Националната гвардейска част, са свързани със съхраняването и развитието на традициите, заложени в миналото. След 1879 г. се практикува поставяне на почетна стража пред важни държавни учреждения. 

Церемония по издигането на националното знаме по повод 3 март, на който честваме 146-ата годишнина от Освобождението на България, се състоя пред паметника на Незнайния воин в София, предаде БТА.

Присъстваха министър-председателят Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, министри от кабинета, кметът на София Васил Терзиев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на дипломатически мисии, на вероизповеданията у нас, граждани. Сред присъстващите на церемонията бяха и представители на политически сили. 

При изпълнението на националния химн от Гвардейския представителен духов оркестър беше произведен салют от двайсет артилерийски залпа.

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел отдадоха почит пред паметта на загиналите за свободата на България.

В церемонията участваха представителни формирования на Националната гвардейска част.

Годишнината беше отбелязана тържествено на историческия връх Шипка. Хиляди хора от цялата страна се изкачиха до Паметника на свободата, за да почетат паметта на загиналите. Президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков бяха сред официалните гости на честванията на Националния си празник - 3 март и 146-ата годишнина от Освобождението на връх Шипка.

Председателят на парламента и народни представители ще присъстват в София на Тържествената заря-проверка в 18.30 часа на площад „Цар Освободител“.

Военнослужещите от Българската армия ще участват в отбелязването на Националния празник на Република България 3 март в цялата страна. В тържествените прояви в София ще участват заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

От 18.30 ч. на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествена проверка (заря). В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, както и военнослужещи от Съвместното командване на силите.