Политика

"3 март е червената линия на търпението": От Шипка Радев се зарече да брани националния празник

От Euronews България Euronews България

"Днес казваме стига. 3 март е червената линия на нашето търпение." Това каза президентът Румен Радев по време на тържествената церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея, която се състоя в подножието на Паметника на свободата на връх Свети Никола, съобщава БГНЕС. 

 

"Вече век и половина възкръснала България е на картата на Европа. Всички ние тук на върха, милионите граждани на Републиката, сме българи и европейци по рождение, история и култура. Онези, които никога не идват на Шипка, вярват, че да си европеец означава да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс. Пагубна заблуда е, че да си европеец означава да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието", каза президентът.

 

"Няма да допуснем онези, които винаги липсват на върха да ни натрапят епопея на зачеркнатите, да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят как да изхвърлят Вазов от учебниците. Европейска България има бъдеще само когато сложим край на политическото безочие, което сее разкол и паразитира върху разделението. Което търгува с всичко българско за своето оцеляване. Не сглобкаджийство ни трябва, а единение около държавността", заяви Радев.

 

"Днес казваме "НЕ" на пълзящата цензура, на доносничеството, на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност, а политиката е конкурс по сервилност. Казваме "НЕ" на опитите за разграждане на държавността с превземането на институциите за користни политически и икономически цели. Днес слагаме край на обратното броене на разпада и заявяваме, че България ще пребъде", каза още държавният глава.

 

В подножието на връх Свети Никола президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие строя на представителни роти от Националната гвардейска част, след което беше отслужена заупокойна молитва. Радев поднесе венец пред Паметника на свободата в знак на почит към паметта на загиналите за Освобождението на България.

 

Събитията, посветени на годишнината от Шипченската епопея, продължават до 25 август. Националното честване се организира от Областната администрация в Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, Художествена галерия „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.