Общество

Историк: Българинът трябва да свикне, че на днешния ден се говори за България, а не за Русия

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Трети март трябва да си остане Национален празник, това е моето мнение, а дебатът по темата  се разгорещи още повече след инвазията на Путинова Русия в Украйна, така че беше логично възникването на този въпрос.  Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ гл. ас. Константин Голев от Института за исторически изследвания на БАН.

Според него в този момент е възникнал чисто моралният въпрос „Трябва ли Русия да е в центъра на българския национален разказ, при положение, че има проблеми в съвремието, свързани с нея“.

„На мен обаче ми се струва, че не трябва да се фокусираме върху Русия в този ден. Това ми изглежда много погрешно и не това е поантата на Националния празник. За мен Трети март е началото на Новата българска държава, на третата българска държава. По всички стандарти на 19 век държавата е най-важното политическо събитие в живота на един народ. Държавата създава рамките на едно общество и ние трябва да уважаваме и почитаме това“, категоричен беше историкът.

„Българинът трябва да свикне с това, че на днешния ден се говори за България, а не за Русия. Тя има роля в нашето освобождение, голяма роля, ние не бива да замитаме този факт под килима. Ролята на Русия е многопластова в българската история и далеч невинаги тя е положителна, но в този конкретен случай изиграва положителна роля, защото ни връща на политическата карта на Европа“, посочи още Константин Голев.