Политика

БСП връща мандата в 10 ч утре, отиваме на предсрочни избори

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

БСП ще върне утре неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.  Това съобщи председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

България отива на нови предсрочни парламентарни избори - четвърти в рамките на 15 месеца. 

Ръководството на парламентарната група на "БСП за България" уведоми президентството, че ще върне без забавяне третия проучвателен мандат за съставяне на правителство утре, 28.07, в 10:00 часа, съобщиха от пресцентъра на левицата.

Дотук се стигна след като депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" извадиха от дневния ред на парламента законодателната програма, предложена от БСП.  Това беше условието на социалистическата партия за внесе номинация за премиер. 

От БСП реагираха остро и обвиниха опозицията в саботаж и лицемерие.

ГЕРБ и "Има такъв народ" реагираха на обвиненията, като заявиха, че това, което се предлага, не отговаря на дневния ред на българските граждани.

Опозиционните партии поискаха да бъде включено разглеждане на точката за нов председател на КЕВР. Това обаче не се случи и те предложиха отпадането на разглеждането на управленската програма.

БСП внесе вчера в Народното събрание предложението за програма за управление със заложени 79 законопроекта. Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че ако програмата получи одобрение в пленарната зала, левицата ще предложи проектокабинет с номинация за кандидат министър-председател Асен Василев от "Продължаваме промяната".

"Не водим никакви пазарлъци, водими институционален разговор. Искаме най-накрая да наложим в политиката принципно, отговорно и държавническо отношение към правенето на политика. Без задкулисие. Ето, заставам пред българския народ и казвам, че ние положихме всички усилия да ви помогнем за следващите месеци. Диалог, разбирателство, аргументи, срещи. Положихме всички усилия. Резултатът е това", посочи още лидерът на БСП.