Добро Утро, Европа

Политолог: 2 октомври е първата възможна дата за избори

От Любомира Тонева Любомира Тонева Стажант

Обсъждането на програмата за управление може да стане безкрайно и е повод за обичайната парламентарна говорилня, където много малко неща се казват по същество. Това коментира в "Добро утро, Европа" политологът Димитър Димитров по повод вчерашното решение на "БСП за България" преди представянето на проектокабинет с третия мандат, в НС да бъде внесена програмата за управление.

Не може да се отрече, че г-жа Нинова е последователна. Тя два месеца се занимава единствено с програми и самопохвалване относно социалните решения на управлението, допълни Димитров.

Ясно е, че те са определили кандидата за премиер - Асен Василев, но това също е малко парадоксална ситуция, една партия да издига премиер от друга партия. Прекомерната близост между партиите обаче може да обърка избирателите и това е малко рискова стратегия за БСП, смята политологът.

Избори ще има, категоричен е той.

Според него, ситуацията с председателя на КЕВР е "чиста беля" от знание или незнание на "Продължаваме промяната".

Проблемът с КЕВР е измислен. Според повечето юристи, влиза във функцията си предишният председател и комисията продължава да съществува. Това е.

Димитър Димитров, политолог

За КПКОНПИ обаче въпросът е доста по-сложен смята той, тъй като се гласува закон за реформи срещу корупцията.

Корупцията не е политически проблем - цилизационен е.

Абсолютно сигурно е, че КПКОНПИ ще е повод да се прекрати мандатът на този парламент. Много хора ще бъдат засегнати, смята политологът.

Според Димитров, наличието на 7-8 партии предпоставя множество разделителни линии и тогава с вероятното създаване на два блока - управляващи и опозиция няма да е толкова лесно. Особено значение ще имат по-малките партии.

Много трудно социалистическата партия ще постигне по-висок резултат, още повече, че новата партия на Стефан Янев влиза в периферията на БСП, същото се отнася и за "Възраждане" като монотематична, русофилска платформа, каза Димитров.

За "Продължаваме промяната" обясни, че те все още не са регистрирани като партия. За "Демократична България" пък има идеи да се явят заедно с "Продължаваме промяната", за да се предотврати критично нисък резултат на предсрочни избори, обясни още политологът. Дали управление без ГЕРБ и ДПС е възможно? Политологът отговори, че най-добрата формула би била надпартиен кабинет.

2 октомври е първата възможна дата за избори, ако президентът разпусне НС на 3 август.

Следващите възможности за избори са 9 или 16 октомври, допълни политологът.
Вижте целия разговор във видеото.