Политика

Атанас Мерджанов: БСП е в плен на необуздана стихия за власт на една персона

От Любомира Тонева Любомира Тонева Стажант

БСП в момента е в плен на една необуздана стихия за власт на една персона и всичките действия на парламентарната група, на Националния съвет и всички органи следват тази стихия. Това заяви в "Добро утро, Европа" Атанас Мерджанов, бивш депутат от БСП в пет парламента.

Това, което наблюдавам, е доста тъжно. С болка приемам голяма част от действията и в парламента и извън него, на моята политическа сила, на която все още съм член и държа. Това да бъдеш четвърта, пета политическа сила и да доведеш до срив очакванията на хиляди граждани, които симпатизират на БСП, е нечувано и сякаш е по усилията и волята само на една персона, за която аз отдавна съм си казал мнението, заяви социалистът.

Да бавиш мандата, след като всички политически сили настояват, че изборите са истинското решение на този възел и казус от проблеми, е някакси престъпно политическо деяние, според мен. Това е с цел единствено да се задържиш на власт или може би да си купиш някакви индулгенции за пред обществото.

Атанас Мерджанов, БСП

Да приемем, че се формира мнозинство, което да приеме управленската програма. Как така, за следващите 6 месеца това мнозинство - имагинерно, би приело 80 закона, след като ние сме свидетели на най-слабата законодателна продукция в 47-мото НС. Тези хора не могат да си говорят помежду си, камо ли да търсят съгласие по някакви въпроси, смята Мерджанов.

Вчера въпросната програма, още преди да е обсъдена, народните представители от БСП вече се бяха подписали и я бяха внесли в НС. Това ли е моралът, попита социалистът.

Според него, бавенето на мандата е противоконституционно.

Той определи лидестството на Корнелия Нинова в БСП като недостойно и съмнително.

За "Продължаваме промяната" коментира, че те са "млади, образовани момчета", които обаче далеч не разбират социума, много са далеч от държавните отговорности и като че ли са прекалено "силно изразени егоисти".

Те не са единствените политически играчи и не са единствените блюстители на морала, категоричен е Мерджанов.

Каква е прогнозата на Атанас Мерджанов за резултата от евентуални предсрочни парламентарни избори - вижте целия разговор във видеото.