Общество

„Връщаме си контрола по границата“: Откриха лабораторията за пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“

От Euronews България Euronews България

„Правим решителна стъпка за връщането на контрола на нашите граници в ръцете на държавата.“ Това каза министър-председателят акад. Николай Денков по време на откриването на Държавната лаборатория за изследване на пестициди на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево", предаде БТА.

"Откриваме една лаборатория, която се очаква от всички превозвачи и към която има широк обществен интерес", заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, допълвайки, че камионите, които чакат 2-2,5 дни на границата, вече ще трябва да изчакат само необходимото технологично време за излизане на пробата - 5-6 часа.

Той посочи още, че лабораторията има капацитет да обслужва трафика, който не е постоянно число, и възможност да увеличи капацитета си при необходимост.

Инвестицията е на стойност два милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет. С пускането на лабораторията окончателно се утвърждава държавният контрол върху храните, които влизат в България.

Премиерът Денков благодари на партиите, които подкрепят правителството в парламента, защото благодарение на тяхната подкрепа "можем да открием днес тази лаборатория и в обозримо бъдеще да върнем контрола и върху товаро-разтоварните дейности, които също са рискови".

По думите на министър-председателя работят и за увеличаване капацитета на лабораторията още два пъти, да разширят значително капацитета на пункта, за да съкратят времето само до необходимите технологични процедури, които да осигурят качеството на продуктите.

"Работим по това да осигурим рентгенови машини, с които да можем да проверяваме всички камиони максимално бързо. Да сме сигурни, че през тях не влизат рискови стоки и в тях не се крият мигранти", обясни акад. Денков.

Той допълни, че са поканили представители от други митнически служби, които да обменят опит и да се убедят, че "правим всичко възможно, за да подсигурим границата по най-добрите европейски и световни стандарти".

"Ползите от това са много. На първо място осигуряване на плодове и зеленчуци за нашите деца, за нашите граждани, които са безопасни и няма да навредят на тяхното здраве", посочи премиерът. Като втора полза той посочи премахване на възможността за нелоялна конкуренция от производители от трети държави, които могат да използват хербициди и пестициди, забранени в ЕС.

Третата полза, според Денков, е премахването на възможността чрез липса или занижен контрол в България да влизат забранени стоки.

"Надявам се, че този устрем, който имаме - да върнем държавата там, където тя трябва да се грижи за гражданите, няма да прекъсне в следващите дни, седмици и месеци", заключи премиерът.