Икономика

Проф. Христо Даскалов, ПП-ДБ: Трябва да гарантираме безопасността на стоките, които влизат през ГКПП „Капитан Андреево“

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Граничният контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“ е сред най-големите в света по брой пътници и количество товари, преминаващи през него. Преди две години избухна скандал с частната лаборатория за фито-санитарен контрол там, от чиято дейност държавата губи 200 млн. лева. През септември м.г. на първо четене по предложение на ПП-ДБ бе приет Закон за управление на Агрохранителната верига, който забранява дейността на частни лаборатории на външните граници на страната, а целта е само държавата да извършва тестовете на храните. 

Според проф. Христо Даскалов, депутат от ПП-ДБ и бивш изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност на храните, през 2022 г. На ГКПП„Капитан Андреево“ са се извършили множество проверки.

Инициативата беше ние да укрепим контрола на нашите гранично контролно-пропускателни пунктове, защото е ясно, че това са специални места, а и в случаите със Сърбия, Турция и Република Северна Македония ние носим особена отговорност, защото това са външни граници на ЕС. Над 450 млн. Души живеят в ЕС и ние трябва да гарантираме, че в него влизат стоки и храни, които са безопасни и отговарят на всички изисквания.

Депутатът обясни, че законът стои от вече пет месеца в изчакване между първо и второ четене, но сега предстои влизането му в пленарна зала. Според проф. Даскалов промените в Закона за управление на агрохранителната верига са желани само от ПП-ДБ, а част от останалите политически сили демонстрират безразличие към този закон.

Целия разговор вижте във видеото.