Общество

ВАС окончателно постанови да има държавна лаборатория на "Капитан Андреево"

От Euronews България Euronews България
745 425 Kapitan Andreevo

Върховният административен съд (ВАС) отмени определение на Комисията за защита на конкуренцията, с което беше спряна обществената поръчка за доставка на техническо оборудване за дейността на Централната лаборатория за химични запитвания и контрол (ЦЛХИК) за нуждите на фитосанитарния контрол на граничния пункт "Капитан Андреево“. Това съобщиха в понеделник от съда.

Процедурата беше блокирана през КЗК по жалба на "Интерпред Еврологистик" ЕООД. ВАС обаче оставя без уважение като неоснователно искането на фирмата за налагане на временна мярка "спиране на процедурата".

Обществената поръчка беше открита на 18 януари 2023 г. с решение на директора на ЦЛХИК.
Лабораторията е към Българската агенция по безопасност на храните и в нея се извършват и изследвания на пробите от ГКПП "Капитан Андреево".

"Антимонополната комисия е следвало да съобрази, че отрицателните последици от всички интереси, които могат да бъдат увредени - включително интересите, свързани с отбраната и сигурността, превишават ползите от налагането на временната мярка. Определението на КЗК е постановено в нарушение на разпоредбите на Закона за обществените поръчки, тъй като не са отчетени принципите на спешност и неотложност", посочват магистратите.

Спешността и неотложността на провеждането на обществената поръчка са обосновани и с представеното от възложителя писмо от зам.-изпълнителния директор на Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност“ в Европейската комисия. В него се поставят въпроси – одитни препоръки, които касаят Системата за лабораторен контрол на остатъци от пестициди и ветеринарномедицински лекарства.

ЕК изисква от страната ни да докаже, че лабораториите за изпитване имат подходящо оборудване за контрол на остатъчните вещества от пестициди, митотоксини и остатъци от ветеринарномедицински продукти, се казва още в решението на ВАС.

Върховните магистрати считат, че определението на КЗК е неправилно и при постановяването му са допуснати пороци, които са основание за неговата отмяна. Определението е окончателно.