Общество

Над 500 служители на "Фронтекс" ще охраняват по границите

От Стефан Борисов Стефан Борисов Репортер

"Три пъти ще бъдат увеличени служителите на Фронтекс по българските граници". Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който заедно с изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс, инспектираха ГКПП„Капитан Андреево“. Лейтенс изрази подкрепата си за България за приемането на страната в сухопътен Шенген.

Между 500 и 600 ще станат служителите на Фронтекс по българските граници. Те ще бъдат назначени още на 20 март, допълни още Стоянов като заяви, че за изминалата година има пет регистрирани случая на насилие на гранични полицаи към мигранти. Всички са наказани, но няма уволнени.
Вчера получихме висока оценка от изпълнителния директор на "Фронтекс". Постигнат е спад – от около 70% на броя на нелегалните мигранти на българо-турската граница, спрямо миналата година. Изпълнителният директор на "Фронтекс" изрази подкрепа и за приемане на страната в шенгенското пространство и по сухопътна граница до края на тази година", каза още Стоянов.

Ханс Лейтенс изрази пълната си подкрепа за приемането на България в шенгенското пространство по суша до края на 2024 година.

България е много важен партньор за нас. Без България не можем да пазим европейските граници. Спазването на основни права е много важен въпрос. Имам уверението,че българската държава предприема мерки в тази насока. Ние пазим не само границата, но и европейските ценности.

Ханс Лейтенс, изпълнителен директор на "Фронтекс"

Лейтенс заяви още, че се прави постоянен мониторинг след сигнал за насилие.