Европа

Северна Македония и ФРОНТЕКС стартираха операция срещу трафикантите на хора

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Северна Македония и Европейската агенция за гранична и брегова охрана ФРОНТЕКС дадоха начало на съвместна гранична операция. Тя е част от споразумението, сключено през октомври 2022 г и насочено срещу трафикантите на хора в Европа. ФРОНТЕКС е изпратила повече от 100 служители, превозни средства и оборудване на границата на Северна Македония с Гърция.

Предвиждат се съвместни операции и разполагане на персонал както на външните граници на ЕС, така и на тези на държави партньори от Западни Балкани. Целта – ефективна борба срещу незаконната миграция и трансграничната престъпност.

Не трябва да забравяме, че зад всяка статистика се крие човешка история. Сред хората, пресичащи нашите граници, има мъже, жени, деца, които са били принудени да напуснат домовете си в търсене на по-добър живот, или такива, станали жертва на престъпни мрежи. Трябва да помним винаги, че нашата мисия не се състои само в охраната на границите, но и в защитата на живота и отстояване на ценностите, които ни определят като общност.

Ханс Лейтенс – изпълнителен директор на ФРОНТЕКС

Министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски заяви, че през миналата година по Западнобалканския маршрут са влезли почти половината новопристигнали мигранти в Европейския съюз.