Свят

Путин заплаши с удари по западни държави (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

„Западните държави трябва да разберат, че и Русия има оръжие, което може да порази цели на тяхна територия.“ Това каза руският президент Владимир Путин в годишното си обръщение пред Федералното събрание, дни след като френският президент Еманюел Макрон не изключи в дългосрочен план изпращане на западни войници в Украйна. Путин добави, че всички цели на наречената от него „специална военна операция“ в Украйна ще бъдат изпълнени.

Руският държавен глава обвини Запада, че се е опитал да отслаби Русия отвътре.

„Няма да позволим на никого да се меси в нашите вътрешни работи, така нареченият Запад с неговите колониални навици. Навикът да се подхранват национални конфликти по света не само спира развитието ни. Вместо Русия, те се нуждаят от зависими, изчерпани пространства, които да контролират. По същество те биха искали да направят с Русия същото, което направиха в много други региони по света, включително в Украйна, за да внесат раздор в нашия дом и да ни отслабят отвътре. Но са си направили грешно изчисленията“, заяви руският държавен глава.
По неговите думи бойните способности на въоръжените ни сили на Русия са се увеличили многократно.

„Нашите звена имат здрав контрол върху инициативата в редица оперативни области. Уверено напредват, за да освободят нови територии. Ние не започнахме войната в Донбас, но както неведнъж съм казвал, ще направим всичко, за да я приключим, да изкореним нацизма, да решим всички задачи на специалната военна операция, да защитим суверенитета и сигурността на нашите граждани. Стратегическите ядрени сили са в състояние на пълна готовност за гарантирано използване“, каза още Путин.