Европа

Юлия Навалная призова евродепутатите да се борят срещу „организираната престъпна група“ на Путин

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Съпругата на Алексей Навални призова евродепутатите да се борят заедно срещу „организираната престъпна група“ на Владимир Путин.

Юлия Навалная направи обръщение в Европейския парламент, по време на което предупреди, че санкциите няма да наранят руския президент, а смъртта на опозиционера е доказала, че преговорите с Путин са невъзможни.

По негова заповед Алексей беше измъчван три години - гладуваше в малка килия от камък, откъснат от външния свят. С отказани посещения, телефонни обаждания и дори писма. След това го убиха... Нямате си работа с политик, а с кървав мафиот.

Юлия Навалная, съпруга на Алексей Навални

По думите ѝ евродепутатите трябва да действат срещу организираната престъпност в собствените си държави, за да открият онези, които помагат на руския президент. Тя отбеляза и втората годишнина от началото на инвазията в Украйна.

Yulia Navalnaya EP Evropeiski Paralment4 EB (1) Снимка: Euronews Bulgaria
В тази битка имате надеждни съюзници - десетки милиони руснаци, които са срещу Путин, срещу войната, срещу злото, което носи... Съпругът ми няма да види как изглежда красивата Русия на бъдещето, но ние трябва да я видим.

Юлия Навалная, съпруга на Алексей Навални

Прощалната церемония на критика на Кремъл ще се проведе в петък в църква в Москва. За това става ясно, след като по-рано говорителката му съобщи, че погребални агенции отказват да извършват услуги, като на едно от местата им казали, че имат забрана да работят с екипа на Алексей Навални.

„Мислех, че през 12-те дни след смъртта на Алексей ще имам време да се подготвя за тази реч. Но първо чакахме една седмица, за да вземем тялото му и после да организираме погребение. После избрах гробище и ковчег. Още не съм сигурна дали ще бъде спокойно, или полицията ще арестува онези, които са дошли да се сбогуват с Алексей“, каза Навалная.

Накрая в знак на подкрепа - евродепутатите изпратиха Юлия Навалная с аплодисменти.


Първи коментари след речта

След речта на Юлия Навалная дойдоха и първи реакции от лидерите на политически групи в Европейския парламент, които изразиха съболезнования към съпругата на руския опозиционер.

Роберта Мецола, председател на Европейския парламент:

„За мнозина във и извън Русия той представляваше надежда. Надежда за по-добри дни. Надежда за свободна Русия. Надежда в бъдещето. Надежда, че смелостта може да победи. И въпреки ще убийците му опитваха жестоко да унищожат тази надежда, те се провалиха. Тази надежда е по-светла от всякога.“

Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП:

„Информираха ме за смъртта на Навални по време на Мюнхенската конференция по сигурността. Първата ми мисъл беше - това не е случайност, това е планирано. Зад това стои Путин.“

Педро Маркеш, зам.-председател на Прогресивен алианс на социалистите и демократите:

„Той плати с цената на живота си. Но неговото завещание ще пребъде заради вас, заради семейството ви, и ще бъде почетено от руския народ.“

Валери Айе, председател на групата на „Обнови Европа“:

„Той не се предаваше до последно срещу режима, който отговаря на предизвикателствата с репресии и убийства. Трябва да бъдем ясни - цялата отговорност за това убийство пада върху руската държава и в частност върху нейния президент - Владимир Путин.“

Тери Райнтке, съпредседател на групата на Зелени/Европейски свободен алианс:

„За да запазим жив спомена за съпруга Ви, трябва да направим всичко по силите си, не само като настояваме за независимо разследване, но и като защитим останалите политически затворници в Русия и всички, които страдат от този брутален режим.“