Европа

Европейският парламент гласува промени в свидетелствата за управление на МПС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейският парламент одобри директива за актуализиране на правилата за шофьорските книжки, целяща подобряване на безопасността на пътя.

Законодателното предложение въвежда мобилни свидетелства за управление и възможност за задължителни медицински прегледи за издаване и подновяване на шофьорски книжки.

Текстът беше приет на първо четене с 339 гласа "за", 240 "против" и 37 "въздържал се".

Взехме най-добрите практики от различни държави и сега частично ги прилагаме в цяла Европа. В Германия, например, шофирането с придружител е нормална практика и това помага на начинаещите шофьори да се научат да шофират по-добре. В Испания има задължителни медицински прегледи при подновяване на шофьорската книжка. Това подобрява безопасността на пътя. Ще искаме нови прегледи на всеки 15 години.

Анна Депарней-Грюненберг – група на Зелени/ЕСА

Евродепутатите се съгласиха шофьорите да оценяват собствената си годност, когато се издава и подновява шофьорската книжка. Ще се дава право на държавите от ЕС да решат дали документът трябва да бъде заменен от медицински преглед.

Също така ще бъде въведено дигитално свидетелство за управление, достъпно на мобилен телефон. Неопитните шофьори ще трябва да преминат изпитателен срок за управление на автомобил от поне две години.

Шофьорските книжки трябва да са валидни най-малко 15 години за мотоциклети и автомобили и 5 години за камиони и автобуси.