Европа

ЕС не е намалил СО2 емисиите от леките автомобили

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

През последните 10 години Европейският съюз не е успял да намали емисиите на CO2 от леки автомобили с двигатели с вътрешно горене. Това сочи доклад на Европейската сметна палата. В документа обаче се подчертава, че производителите на автомобили са обект на по-строги правила по отношение на замърсяването. Ако последните бензинови и дизелови модели са по-щадящи околната среда, тези автомобили са също по-големи и по-мощни, което поддържа високо ниво на емисии на замърсяващи частици.

 

Една от причините, поради които емисиите от дизелови и бензинови превозни средства не са намалели е, че пазарът на превозни средства с висока проходимост нарасна значително. Автомобилите стават все по-тежки, въпреки че двигателите са по-ефективни. Теглото им, мерките за безопасност и останалото оборудване ги правят повече или по-малко еднакви. Това е още една причина, поради която емисиите от коли на бензин и дизел не са намалели.

Индрих Долезал – главен одитор от Европейската сметна палата

 

Според оценки на Европейската сметна палата, емисиите са останали на същото ниво през последните 10 години за дизеловите автомобили, докато замърсяването от такива с бензинови двигатели е намаляло леко с 4.6%.

За същия период теглото на превозните средства е нараснало средно с 10%, а мощността им се е увеличила с 25%. Реалното намаляване на това замърсяване може да се обясни с внедряването на електрически автомобили.

„Средствата от ЕС са насочени предимно към възобновяема енергия за увеличаване на плътността на инфраструктурата за зареждане. Има закон на суровините, който ще даде по-голяма сигурност със материалите за производство на батерии. Така че ЕС започна напълно да променя фокуса и всички инвестиции отиват за чиста енергия“, добавя Долезал.

Замърсяването, причинено от транспорта, се е увеличило в последните години. През 2021 г то представлява 23 на сто от емисиите на парникови газове в ЕС. Половината от тях идват от леките автомобили.