Свят

Иновации в строителството помагат за намаляването на вредните емисии

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Срещата на върха на ООН за климата в Дубай има много ясна цел. Тя се стреми да върне планетата обратно към плана за действие, приет преди осем години чрез Парижкото споразумение. 

“Наричат го време за действие, в което трябва да премахнем нашата зависимост от изкопаемите горива. Новопоставената цел за утрояване на капацитета на възобновяемите източници до 2030 г. бе стъпка в тази посока. Не можем да кажем същото обаче за активността в секторите, за които почти не се говори. Един от тях е производството на цимент. В момента на него се дължат 8% от вредните емисии в света. Успях да се срещна с една шведска компания, която твърди, че е намерила решение на проблема", предава Джереми Уилкс от Euronews.

“На първо място заменихме необработения варовик като основна съставка. Той е отговорен за 60% от емисиите на въглероден диоксид при производството на цимент. Останалите 40% елиминираме чрез наша уникална технология, която ни позволява да имаме много по-ефективен енергиен процес на производство”, казва Оскар Холен, изпълнителен директор на "Кемвижън".

“Този цимент ще може да се използва за строителството на нови сгради, след като компанията увеличи производството си. Но какво можем да кажем за старите, в които много от нас живеят и работят? Могат ли те да станат по-устойчиви? Според белгийския експерт, с когото разговарях по-рано, могат”, съобщава Уилкс.

“В момента е много лесно да се построи устойчива сграда. Технологията е налице. Тук обаче става въпрос за обновяване на съществуваща технология. Имаме възможност в краткосрочен план да го направим,  като използваме възобновяеми енергийни източници”, казва Лийн Говертс, директор в отдел "Енергия и вода".

Възможността за намаляване на вредните емисии е тук - в Дубай. “Този план за интегриране на възобновяеми енергийни източници дава надежда, че можем да променим курса и да намалим значително вредните емисии до 2030 г.", заключва пратеникът на Euronews в Дубай.