Европа

Селското стопанство в Нидерландия генерира големи количества вредни емисии

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Близо 18 млн. население и повече от 110 млн. домашни животни – Нидерландия е вторият по големина износител на селскостопански продукти в света. 50% от територията на страната се използва за земеделие и животновъдство. Това обаче води до отделянето на азот, който във високи концентрации е опасен за природата.

„Има две големи причини за проблема с азота – районът е много гъсто населен и има най-гъстата концентрация на добитък в Европа. От друга страна, Нидерландия следва стриктно Европейската директива за местообитанията, според която при всеки нов вид дейност трябва да се гарантира някакво намаляване на азота“, смята Дан Боузман, Агенция за оценка на околната среда в Нидерландия.

По-рано властите в страната обещаха до 2035 г. да намалят наполовина вредните емисии. Но, за да направят това, животновъдите трябва да намалят азотния си отпечатък или да продадат имотите си на държавата, която обяви готовност да ги изкупи.

Ян произвежда 100 млн. литра мляко годишно и според него решението не е да се намали размерът на фермите, а да се насърчават иновациите.

 

Много фермери се притесняват, защото не знаят какво да направят, за да изпълнят изискванията на правителството. Мисля, че има възможност да се намалят емисиите и за млекопроизводителите. Може да се случи с помощта на иновациите, но ако се помогне с финансиране.

Ян Ари Кооревар, фермер

 

Темата е водеща и на фона на предстоящите парламентарни избори. Докато фермерите са против поставените екологични цели, някои партии и асоциации искат още по-строги мерки за намаляване на добитъка и оттам – на вредните емисии.

„Настояваме правителството да помогне на фермерите да направят прехода към екологично земеделие със 70% по-малко животни през 2030 г. и с 80% по-малко през 2050 г., както и да се създаде пазар, на който фермерът да има добри доходи, като произвежда храна за хората вместо много храна за животните“, казва Хилде Ан де Врис от Greenpeace Нидерландия.

„Притесненията на фермерите и активистите вероятно ще се отразят на изборите в Нидерландия на 22 ноември и на следващия състав на парламента“, предава Винченцо Дженовезе, кореспондент на Euronews.