Свят

Русия се оттегля от Международната космическа станция след 2024 г.

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Русия ще се оттегли от проекта Международна космическа станция след 2024 г., когато ще започне разработването на своя национална орбитална станция.
Това съобщи Юрий Борисов, ръководител на „Роскосмос“, след среща с руския президент Владимир Путин. Създаването на руската орбитална станция ще стане основен приоритет в пилотираната космонавтика.
Разбира се, всички съществуващи задължения към партньорите ще бъдат изпълнени, но след 2024 г. всичко ще приключи, предупреди той.

 

Мисля, че от тази дата ще започнем изграждането на руска орбитална станция. Космическата индустрия се намира в трудна ситуация. Заедно с моите колеги виждам основната си цел в това да не сваляме летвата, а да я вдигаме още по-високо и най-вече да предоставяме на руската икономика необходимите космически услуги.

Юрий Борисов, ръководител на руската космическа агенция

Високопоставен служител на НАСА заяви, че Русия не е обявила официално намерението си да се оттегли от МКС.

Космическата станция се експлоатира съвместно от космическите агенции на Русия, САЩ, Европа, Япония и Канада. НАСА и други международни партньори се надяват космическата станция да функционира до 2030 г. След нападението срещу Украйна няколко западни държави наложиха санкции на руската космическа индустрия.

Първата част е изстреляна в орбита през 1998 г., а основното й тяло се обитава непрекъснато вече почти 22 години. То се използва за научни изследвания в условията на нулева гравитация и за тестване на оборудване за бъдещи космически пътувания. 

Обикновено екипажът се състои от 7 души, които остават на борда на станцията, намираща се в орбита на около 400 км от Земята, в продължение на месеци.

Комплексът, който е дълъг колкото футболно игрище, се състои от две основни зони, едната от които се управлява от Русия, а другата – от САЩ и останалите държави.