Политика

БСП ще опита да реализира третия мандат с премиер Асен Василев

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Националният съвет на БСП реши съдбата на третия мандат за съставяне на правителство. С голямо мнозинство социалистите подкрепиха предложението програмата за управление да бъде внесена в Народното събрание. Ако тя събере поне 121 гласа "за", в петък левицата ще предложи за премиер Асен Василев от "Продължаваме промяната".

Това обяви след заседанието на ръководството лидерът на партията Корнелия Нинова. 

 

Открито, честно и прозрачно в последните седмици водихме преговори за съставяне на правителство, водени единствено от желанието да гарантираме стабилност на България и спокойствие на хората. През този период изработихме управленска и законодателна програма за следващите 6 месеца. Тя е ориентирана в следните сфери - продължаване на борбата с корупцията и кражбите; в програмата се съдържа антикорупционно законодателство, избор на КПКОНПИ и на Бойко Рашков за председател. Трета част е подкрепа на семействата и домакинствата в тежките месеци, които ни чакат, и четвъртата част е законите, които са необходими да се приемат по Плана за възстановяване и устойчивост, за да гарантираме всички мерки през следващите години.

Корнелия Нинова

„Програмата влиза като проект за решение на Народното събрание с очакване да бъде подкрепена от институционално и отговорно мнозинство за стабилността на България. Ако програмата събере необходимото мнозинство от поне 121 човека, на следващия ден внасяме кандидат за министър-председател. Той ще бъде Асен Василев”, обяви Корнелия Нинова.
Ако програмата не бъде подкрепена и не събере достатъчно мнозинство, БСП ще върне неизпълнен мандата на президента Румен Радев още на другия ден и отиваме на избори, обяви лидерът на партията. И допълни, че ще внесат и проект за решение за удължаване срока на работа на Народното събрание с оглед на напрегнатата ситуация и важните въпроси, които очакват разрешение.
"Не водим никакви пазарлъци, водими институционален разговор. Искаме най-накрая да наложим в политиката принципно, отговорно и държавническо отношение към правенето на политика. Без задкулисие. Ето, заставам пред българския народ и казвам, че ние положихме всички усилия да ви помогнем за следващите месеци. Диалог, разбирателство, аргументи, срещи. Положихме всички усилия. Резултатът е това", посочи още лидерът на БСП.