Икономика

Дебати за икономиката: Започна двугодишната среща на Световната търговска организация

От Euronews България Euronews България

Световната търговска организация провежда двугодишната си среща в Обединените арабски емирства в условията на засилваща се международна несигурност. 

Държавите членки обсъждат въпроси като забрана на субсидиите за рибарство, и цифровото данъчно облагане. Конференцията се провежда на фона на неравномерното възстановяване от пандемията от COVID-19 и предстоящи избори в повече от 50 държави.

 

През май 2022 г., си мислехме, че е трудно. Бавно излизахме от пандемията, а войната в Украйна беше отнела продоволствената и енергийната сигурност. Днес се намираме на още по-трудно място. Несигурност и нестабилност има навсякъде. Геополитическото напрежение се е задълбочило. Конфликтите се разпространиха, в Близкия изток, и далеч от заглавията на вестниците - в части от Африка и арабския свят.

Нгози Оконджо-Ивеала, генерален директор на СТО 

По-високите цени на храните, енергията, торовете и други основни стоки продължават да тежат върху покупателната способност на хората, подхранвайки разочарованието от политиците. Имаме прекъсвания на корабоплаването по жизненоважни водни пътища като Червено море и Панамския канал, и инфлационен натиск, който напомня за рисковете за световната търговия и производство, породени от проблемите със сигурността и климатичната криза. 

Резултатът от дискусиите и от националните избори ще окаже значително влияние върху траекторията на СТО и глобалната икономика. Наблюдатели твърдят, че това подчертава значението на проактивните и съвместни усилия за преодоляване на предизвикателствата в съвременния свят.