Икономика

Южнокорейска компания плаща на работниците си по 70 000 евро на бебе, за да ги насърчи да имат деца

От Euronews България Euronews България
Bebe Rodilno AP Снимка: АП, архив.

Компанията вече е изплатила общо 4,8 милиона евро на служителите, които са родили след 2021 г., в опит да спре спада на раждаемостта в страната.

 

Корейска строителна компания изплаща на работниците си почти 70 000 евро всеки път, когато им се роди дете, с надеждата, че това ще помогне за справяне с проблема с ниската раждаемост в страната.

Компанията вече е изплатила общо 4,8 млн. евро под формата на еднократна сума на служителите, които са родили деца от 2021 г. насам, включително две семейства с две деца, които са получили по 138 000 евро на новогодишна среща на персонала по-рано този месец.

"Ако сегашното състояние на ниска раждаемост се запази, ще се изправим пред национална екзистенциална криза, като например намаляване на работната сила и липса на кадри за отбраната, необходими за националната сигурност", заяви Чжун Кюн Лий, основател на Booyoung Group, на среща на персонала, в прессъобщение.

Според Института за бъдещето на населението на Корейския полуостров Южна Корея има най-ниската раждаемост в света - около 0,7 раждания на фертилна жена.

Експерти смятат, че причините за това са променящите се възгледи за семейството, силно конкурентното общество, високите разходи за отглеждане на деца и слабото участие на мъжете в грижите за децата.

"Хората имат два различни инстинкта - единият е да запазят вида си, а другият - да оцелеят. В момента оцеляването е твърде трудно, така че не можем да си позволим да се грижим за запазването", казва пред Euronews Next Инсил И, президент на Института за бъдещето на населението на Корейския полуостров и бивш комисар по статистиката на Корея.

 

Най-просто казано, най-големият фактор е, че е трудно да се планира бъдещето, което е необходимо, ако искате да имате деца, защото животът е толкова предизвикателен и конкурентен в момента, а бъдещето с деца не им се струва толкова актуално.

Инсил И, президент на Института за бъдещето на населението на Корейския полуостров и бивш комисар по статистиката на Корея

Експертите прогнозират, че все повече компании ще започват подобни инициативи.

"Едно от най-важните неща за една компания е работната ръка, нали? Те могат да изпитват трудности при набирането на служители, но друг аспект е, че потребителите изчезват", казва И.

"Тъй като населението намалява, мисля, че компаниите изпитват чувство на криза. Мисля, че това е почти началото на компаниите, които започват да мислят: "Какво да правим?" Вярвам, че в бъдеще все повече компании ще се присъединят към тези усилия", уточнява той.

 

"Мислихме за второ дете, което всъщност не планирахме“

Една от получателките на новата схема на Booyoung казва, че парите са ѝ осигурили спокойствие.

"Ако нашето бебе иска да прави нещо в бъдеще, можем да го подкрепим, без да се притесняваме за това", казва Семи Хонг, мениджър човешки ресурси в Booyoung Group, пред Euronews Next.

Тя е оптимист за това как стимулите ще мотивират колегите ѝ в компанията.

 

Дори аз съм мислила за второ дете, което всъщност не сме планирали, тъй като това е нетрадиционна политика за стимулиране. Така че мисля, че много служители преосмислят семейното планиране. Може би тези, които са смятали да имат само едно дете, сега ще имат две вместо това.

Семи Хонг, мениджър човешки ресурси в Booyoung Group

Предлагането на толкова голяма сума, както прави Booyoung, е безпрецедентно, но според докладите няколко южнокорейски компании наскоро са въвели нови схеми за насърчаване на раждането на деца и осигуряване на благосъстояние на служителите.

Те смятат, че съдействието на държавата е от съществено значение, за да окажат по-голяма подкрепа на служителите си.

При обявяването на новия стимул Booyoung обещава, че служителите, които родят третото си дете, ще могат да избират между парични средства за три деца и постоянно жилище под наем, при условие че държавата може да им предостави земя за строеж.

Гигантът в строителството и недвижимите имоти също така предложи държавата да въведе нова система за данъчни облекчения, която да освобождава служителите от корпоративен и подоходен данък, за да могат служителите да се възползват в пълна степен от стимулите за родителите и повече компании да последват примера.

 

Еднократният бонус не може да реши всички проблеми

Експертите казват, че културата на работа и справедливото разпределение на родителските задължения между жените и мъжете също са от решаващо значение.

"Знаете, че отглеждането на това дете не е нещо, което правите само за един ден. То трябва да продължи, докато детето стане поне на 20 години, а минималните разходи за това, включително частните уроци, според мен са 200-300 милиона вона [138 000-208 000 евро] на дете", казва И.

 

Попитах младите хора дали с готовност биха имали дете и те отговориха, че това със сигурност ще им осигури финансова подкрепа, и е вярно, че определено ще има положително въздействие, ако са застанали на кръстопът при вземането на решение дали да имат дете или не. Но те казаха, че не биха имали дете само заради парите.

Инсил И, президент на Института за бъдещето на населението на Корейския полуостров и бивш комисар по статистиката на Корея

Понастоящем в Южна Корея жените носят основната отговорност за отглеждането на децата, а съотношението на мъжете, които помагат в грижите за децата, е едно от най-ниските в света, смята експертът.

Институтът за бъдещето на населението на Корейския полуостров провежда кампания за насърчаване на работна култура, при която служителите могат да имат деца, без да изпитват натиск. Страната, в която се работеше най-дълго на ден сред държавите членки на ОИСР, забави темпото на работа, а младите хора се стремят да постигнат баланс между професионалния и личния живот.

Инсил И е оптимист, че в Южна Корея ще настъпи промяна в демографските тенденции.

"Предполагам, че хората в Европа, които имат малко познания за Корея, може да си помислят: "Как може да има такава държава?" Но като икономист мога да кажа, че Корея винаги е била такава. Тази страна е постигнала много неща за кратък период от време", казва той.

"Затова вярвам, че същото ще се случи и с проблемите на населението. В момента полагаме различни усилия от всички сфери на живота, а правителството също полага усилия. В бъдеще вярвам и се надявам, че много компании като Booyoung ще положат усилия и че ще направим общество, което е добро за раждане и отглеждане на деца", обобщава И.