Европа

Орбан защитава политики за насърчаване на раждаемостта в Унгария

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Италия и Унгария имат общ проблем – населението им намалява поради ниска раждаемост. Изтъкваните като унгарски модел политики, въведени от консервативния министър-председател Виктор Орбан, за да се стимулират двойките да имат деца, са във фокуса на среща на върха за демографските въпроси в Будапеща.

 

Нуждаем се от промяна на политическия курс. Трябва да направим така, че в колкото се може повече европейски държави да се наложат консервативни сили, ориентирани към семейството. През следващата година ще се проведат избори за Европейски парламент. Предоставен ни е шанс да обърнем съотношението на силите в наша полза с една обсадна маневра.

Виктор Орбан – премиер на Унгария

Искаме да го защитим, да го съживим. Семейството на ограничава ничия свобода, но увеличава общото ни богатство. Не смятаме, че държавата може да замени семейството. Там, където е било опитвано в миналото, както се случи в Източна Европа през съветската епоха, резултатите ни служат като предупреждение да не повтаряме този експеримент.

Джорджа Мелони – премиер на Италия

Коефициентът на раждаемост в Унгария е 1.61 родени деца на жена през 2021 г, но според правителството това не отговаря на целта от 2.1 раждания, необходими за нарастване на населението до 2030 г. Докато в Италия са регистрирани повече от 12 смъртни случаи на всеки 7 раждания.

“Общо 60 лидери, експерти и политици от 4 континента присъстваха на демографския съвет. Събитието се провежда от 2015 г, но за пръв път държавни и правителствени ръководители приемат покана за участие. Сред тях президентите на Сърбия и България, премиерът на Италия Джорджа Мелони – всички, търсещи отговор на въпроса защо населението ни намалява”, предава Золтан Шипошеги от Euronews Унгария.