Икономика

Световен мобилен конгрес: Барселона очаква десетки хиляди посетители

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

В Барселона се провежда Световният мобилен конгрес, който традиционно събира на едно място производители, експерти и любители на новите технологии.

Тази година организаторите са подготвени за още по-голям интерес в сравнение с миналата, когато събитието привлече близо 90 хил. посетители.

 

Очакваме около 95 хил. души да се включат. Те пристигат от близо 200 държави и територии, имаме около 2700 изложители, 1100 панелисти и 260 сесии. Изключително важна е и министерската програма с делегации и министри от почти 180 държави. Това е най-голямото събиране на политици извън ООН.

Лаура Девар, главен маркетинг директор на GSMA

Около 50 от сесиите в рамките на форума са посветени на изкуствения интелект. Участниците обсъждат предимствата и недостатъците му, а световни марки демонстрират приложението му в техните най-нови смарт устройства.

 

Тази година хората ще говорят и за мрежови технологии. Накъде ни води 5G, какво е бъдещето на 6G. Ще видим всякакви устройства от цял свят.

Бен Ууд, анализатор в CCS Insight

Според анализатори ситуацията за производителите на смартфони в момента е предизвикателна, а причината е, че потребителите сменят устройствата си по-рядко, отколкото преди.

 

Хората използват един мобилен телефон по-дълго от всякога. Наше проучване в CCS Insight показва, че средно в Европа хората са с едно и също устройство между три и половина и четири години. Тези, които купуват нов телефон, очакват да го сменят след около пет години. Това означава, че хората не купуват много, съответно и продажбите са по-малко.

Бен Ууд, анализатор в CCS Insigh

Световният мобилен конгрес продължава до 29 февруари.