Европа

Фермери обсадиха с трактори европейските институции в Брюксел (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Гневът на фермерите в Европа не стихва. Изгорени гуми и маркучи, изхвърлена слама, сълзотворен газ и близо 1000 трактора, струпани пред европейските институции – всичко това можеше да се види в центъра на Брюксел в понеделник. Земеделци и животновъди от Белгия, Франция, Италия и Нидерландия призоваха за прекратяване на международните споразумения за свободна търговия с трети страни и по-строги регулации на европейския пазар.

 

 

Трябва да излезем от тази неолиберална логика, при която цените са твърде ниски и не покриват нашите производствени разходи. Ние искаме минимални цени; цени, които покриват нашите разходи, така че да можем да живеем от това, което продаваме. Искаме в европейското законодателство да бъде записано, че цените, плащани на фермерите, не могат да бъдат под производствените стойности. Испания го направи. Защо не го направим на европейско ниво?

Морган Оди – генерален координатор на Виа Кампесина

Протестът на фермерите набира нова сила, въпреки обещанията от Европейската комисия. Миналия месец тя предложи освобождаване от задължението за оставяне на определена земя под угар. Също и предложение за преразглеждане на правилата за продуктите извън ЕС. Но това е недостатъчно за протестиращите.

 

Тези неолиберални жестове са подхвърлени трохи за нас. Искаме хляба или поне пекарната. Тази Европа трябва да спре да се опитва да ни угажда с антиекологични или антисоциални мерки. Те трябва да ни подкрепят в развитието на устойчиво земеделие.

Тийс Боленс – земеделски производител

Шествието и блокадите на фермерите съвпаднаха със срещата на 27-те министри на земеделието, които търсят начини за облекчаване на административните процедури за хората, занимаващи се със земеделие.

 

Направихме няколко предложения до Комисията, които са краткосрочни. Трябва незабавно да дадем сигнали на фермерите, че нещо се променя, но не само в краткосрочен, но и в средносрочен и дългосрочен план.

Марк Фесно – министър на земеделието и храните на Франция

Фермерите настояват още за забрана или силно ограничаване на земеделския внос от Украйна.