Европа

Гневни фермери нахлуха на голямо селскостопанско изложение в Париж

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Десетки френски земеделци нахлуха преди отварянето на тазгодишния селскостопански фестивал в Париж. Това се случи минути преди планираното посещение на президента Еманюел Макрон, което идва на фона на гнева на фермерите срещу разходите, бюрокрацията и екологичните разпоредби. Изправени пред десетки полицаи в търговския панаир, фермерите освиркаха президента и призоваха за оставката на Макрон. По-рано пък напрежението между френските фермери и правителството ескалира след като Макрон отмени дебат, който искаше да проведе на по време на панаира с представители на земеделците.

Смятам, че това е важно и го казвам, защото трябва да бъдем едновременно скромни и ясни. Няма да можем да отговорим на кризата в селското стопанство веднага. Тя няма да бъде решена днес на панаира. Трябва да отбележим, че той е важен момент за нашите земеделски стопани. На тези, които са дошли тук, им е отнело месеци работа, за да представят своята продукция. Това е много важно за нашите съграждани, момент на гордост и признание. Цялото събитие трябва да мине добре и спокойно.

Еманюел Макрон, президент на Франция

В Испания протестът на земеделските стопани придобива все по-голям мащаб. В няколко града, сред които Леон, Теруел и Памплона, се събраха стотици земеделски стопани, които настояха за по-справедливи цени. Фермерите в цялата страна протестират вече две седмици. По-рано те обявиха, че в понеделник няколко профсъюза планират да организират мащабна акция в Мадрид. Междувременно земеделските стопани в Молдова блокираха за кратко един от основните гранични пунктове с Румъния, с цел да поискат компенсации и субсидии от правителството и да възстановят заемите си.