Музика

MONA и Искрата: Не харесваме компромисни неща и искаме най-доброто

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

"В процеса на работа от „Счупено сърце“ насам, с MONA искаме да работим много ефикасно, много бързо, много концентрирано, не искаме да се размотаваме цял месец с една песен. Засега сме направили 2-3 такива идеи. Събирахме се няколко пъти вече, и виждаме, че е много по-добре запечатана енергията, когато сме направили всичко наведнъж и бързо. Така че подготвяме вече нови песни". Това казаха певицата MONA и музикалният продуцент Искрата в предаването "Euronews Music", където представиха новата си песен „Bon Appétit“.

-----

Вижте повече:

 

MONA:

Стартирахме работата по „Bon Appétit“ още предното лято, след като осъзнахме, че „Счупено сърце“ ни се получи много добре като за първа съвместна работа наша. Тук Искрата ще потвърди, че песента в началото имаше тотално друго звучене. Нямаше да се възприеме емоцията, която искахме да придадем. И понеже тематиката в песента е по-меланхолична, решихме да направим нещо закачаливо, по-игриво, да бъде нещо забавно. След тази песен има едно пречупване в мен, защото Искрата е по-разчупен, но аз по принцип не съм. Мисля, че зрителите имаха нужда да видят и тази МОNA.

Искрата:

Стартирахме работата по песента вкъщи на земята с лаптопа. Студиото ми още не беше готово. Така започнахме да пишем текста, седнали на земята с един микрофон. Но това са весели моменти. Нищо не трябва да е пречка за творчеството. Хората си имат достатъчно трудности в ежедневието, че да им пеем и ние за драма. Хубаво е да има и двете неща. Да има и весела музика, която да разведрява.

MONA:

Историята по видеото започна у нас, Искрата дойде, аз бях наготвила първо, второ трето, както той казва. Вегански неща. Той каза тази вечер съм веган. Искаше да види как се храня и какъв е моят начина на живот като храна. Задачата ни за тази вечер беше да изберем концепция за видеото. Аз вече бях си намислила идеи. Исках да бъде по-изчистено, стилно, елегантно, ретро, в стил лукс от 80-те. Той обаче ми каза „стига с тези луксове, дай да направим нещо цветно, с храна“. И тогава избрахме да работим с режисьора на видеото. Млад режисьор, който се оказа доста креативен.

Искрата:

В процеса на работа от „Счупено сърце“ насам, казах на MONA, че искам да работим много ефикасно, много бързо, много концентрирано, не искам да се размотаваме цял месец с една песен. Казал съм й, че всеки път когато се събираме, искам да имаме нещо завършено, или поне главното скеле на песента. Засега сме направили 2-3 такива идеи. Събирахме се няколко пъти вече, и виждам, че е много по-добре запечатана енергията, когато сме направили всичко наведнъж и бързо. Така че подготвяме вече нови нейни песни. Аз подготвям следващите мои и на други артисти, така че януари и февруари тръгнаха много форсирано. Сигурно вече съм направил към 12-14 песни. Тази година ми започва още по-продуктивно и от миналата. Аз гледам по-холистично на нещата, начинът ми на живот да е такъв, че да кипя от енергия, да съм продуктивен, затова гледам много да наблягам на това, защото за да създаваш и да си творец изисква голям ресурс. Трябва да имаш интересен живот и тялото ти да ти служи добре.

MONA:

В моя фолклор емблематичното е, че той е авторски. За някои хора може да не е точно фолклор, но аз мисля, че имам свой собствен стил, който искам да налагам, но това си е стил MONA. Искам да има нещо със съвременен текст, но изпято по фолклорен начин например. Във всяка следваща моя песен искам да има нещо фолклорно. Било то някакви инструменти народни да има включени като акцент. Искрата знае, че винаги ми идва първо фолклорната част и направо му пускам нея.

Искрата:

Искам да я похваля, че тя не идва и да чака нещо да й е готово и направено, а участва в целия процес. Тя не е само изпълнител, а е и творец. Така се работи много по-лесно. Мога да изведа много повече от нея така. Тя идва с готови идеи. Те може да претърпят много метаморфози, но когато работиш с музикант, който знае какво прави е друго нещо и става много по-приятно и бързо.

MONA:

Той също има много голяма вина за моето развитие. Благодарение на него аз се научих да бъда толкова продуктивна в писането на музика. Благодарение на неговите съвети се упражнявам всеки ден. Слушам много музика – всякаква. Гледам да се вдъхновявам от всякакви неща и изживявания. Много съм му благодарна, защото той е композитор с много знания и опит зад гърба си вече. На мен ми харесва, че той прави музика от душата си. Той измисля някакви много сложни неща. Способен е да пише нещо 2-3 ч., да се мъчим много време и изведнъж той да го изтрие за някакви секунди. Той иска най-доброто и това ме мотивира.

Искрата:

Аз просто не харесвам компромисни неща. Искам, ако ще правим нещо то да изкара най-доброто от нас или, ако ще е за теб, да изкара най-доброто от теб. Не искам средно добри неща. Можем да направим добри неща, но аз искам да са страхотни. Затова не се привързвам сантиментално към творчеството ни, за да мога да го погледна трезво.

MONA:

Станах част от лейбъла „East Art”. Te са моите продуценти. Аз много се радвам, че в тяхно лице откривам хора, които вярват в мен и виждат потенциал в моето бъдещо развитие. Ако не се чувстваш окрилен няма как да летиш и да твориш. Аз много се радвам, че „East Art” ми дават точно тези крила. Стъпките в живота ми може да са малки, но пък лично за мен са много сигурни и правилни, защото водят до резултати. Аз не обичам да правя пестеливи действия, защото те водят до пестеливи резултати. Искам да работя здраво за да се изкара добър продукт. Ето в момента ми се случват разни шантави неща, както казва Искрата един артист трябва да има интересен начин на живот. Не знам какво ми става, но мъкна един тефтер навсякъде, и днес съм си го взела, много странно, но искам нещата да са ми написани. Та, чувствам тези хора зад гърба ми като мое второ семейство. Това е много важно да се изгради като връзка между артист и продуценти. Те много добре знаят какво се случва в моя живот. И това ме прави щастлива, че искат да имаме такава близка връзка.

Искрата:

Реално това което мислех да направя преди се случи по естествен път. Аз и двама братя – Марко и Васил преди година и половина обединихме усилия. Те стартираха с дейност дигитална дистрибуция, а аз с всичко друго покрай това. И смея да твърдя, че за последната година много се разрастнахме и нещата се случват все по-добре. Събрахме и доста хора покрай нас, сега сме по-голям екип и предлагаме абсолютно всички услуги свързани с музикални артисти или реклами. Предлагаме композиране, видео, маркетинг и дигитална дистрибуция. MUZE се казва компанията. Този цял спектър от услуги го предлагаме и затваряме кръга вече. Много по-лесно става така за хората, които работят с нас. Режисьорът, с когото снимахме „Bon Appétit“ е от MUZE. Обединихме няколко департамента и така нещата се случват много по-бързо и ефективно.

MONA:

Най-скорошната ни изява с Искрата ще бъде на маратона на книгата. Ще контактуваме с малки деца. И двамата сме големи любители на четенето. Ще се радваме да въздействаме на малките дечица положително в тази насока. Това ще състои в Кюстендил на 2 април, моя роден град. Предстои ми да сбъдна и моя голяма мечта. Тази година ще гледам на живо Евровизия и това е наистина моя сбъдната мечта. Не мога да го осъзная, но през май отивам в Швеция.