Euronews Music

Лора Караджова и Кристо: Планираме да направим поредица от нови парчета, ще имаме и турне

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

"Планираме да направим поредица от нови парчета, ще имаме и турне в България, а после и в Европа". Това казаха рапърът Кристо и певицата Лора Караджова в предаването "Euronews Music", където представиха новата си песен "Нов смисъл", след 8-годишна творческа пауза.

Вижте повече:

Последната наша обща песен излезе през 2015 г. - "No Mercy". Ние издадохме последователно "Оставам тук" през 2012 г., "Paradise" през 2013 г., "Повече от всичко" 2013 г., "Paradise" през 2014 г. и "No Mercy" през 2015 г.  Сега сме подготвили нови 5 парчета за новите поколения, за да израснат и те с нас.

Имаме наш стил, който си поддържцаме и към ден днешен. Не сме се променили като творци. Продължаваме да работим в същия стил. Направихме с нашите музикални продуценти дори още по-модерно звучене от преди. Съобразили сме се с новата мода, тенденции в музиката. Гордеем се, че продължаваме да творим на високо ниво, защото вече има голямо течение на просташки песни. В днешно време вече всеки иска да привлече внимание и рейтинг на всяка цена.

И двамата не бяхме изкарвали скоро каквато и да е музика. Аз изпаднах в нещо като летаргия. Кристо доста пъти ми беше предлагал да правим нещо, но аз отказвах и някак си той успя да ме изкара от тази пауза. Имайки предвид успеха, който сме имали преди си дадох сметка, че е време да направим нещо ново, за което му благодаря, че ме покани отново да участвам. 

Планираме да направим поредица от нови парчета заедно. Ще имаме турне в България, а после и в Европа. Имаме страшно много фенове по цял свят - българи.  Турнето ни започва от март. Скоро ще обявим дати - точно кога ще се случи, това турне ще продължи и през лятото. Ще извадим и още едно парче. Продължаваме с пълна пара. България има нужда от качествена музика. Има нужда от имунна система в творчески вариант. Гордо смятаме, че сме част от нея. Разчитаме на медиите и феновете за подкрепа, за да извадим качествените послания пред младите, и оттам културния сектор нагоре. Защото музиката има силно възпитателен фактор. Доста медии легитимират изпълнители, които са меко казано безотговорни. Канят такива хора само защото имат хитове. Дори и национални медии - не се мисли какво поставят тези хора на пиадестал пред младите хора. 

В доста от нашите песни сме работили с Jay Cee като композитор и текстописец, както и с Bobo, който също е правил текстове и музика за нас. Ние всъщност сме един екип с тези хора и работим с тях от дълго време. Хубаво е да се работи в симбиоза, защото не винаги можеш да дадеш най-добрите идеи сам. Най-добрата идея трябва да спечели. Завърнахме се и завърнахме и екипа с който работихме и преди. Искаме да развиваме българската музика в България и навън. 

Имаме план да развиваме и себе си и други изпълнители в България и навън. Аз (Кристо) основах музикална компания в Лос Анджелис, мислим за излизане на по-голям пазар. Ще правим и музика на английски. Голямото послание, което трябва да излиза оттук е, че ние трябва да се обединим културно, не само да влезем в Шенген. Ние трябва да празнуваме с най-известните и добри певци във Франция например, Франция трябва да празнува с най-известните и добри певци от България и т.н.  Като че ли Европа малко се е навела пред американското културно влияние, а най-големите творци в историята на изкуството са дошли от Европа всъщност. Евровизия е една птичка, тя пролет не прави. Имаме нужда, които са активни, че Европа е културно общество. Трябва да има събития, които може да ги прави и Европейската комисия или някаква друга европейска органзиация, където да се промотират повече парчета от различните страни. Трябва да е както в Америка - когато станеш номер едно в Ню Джърси, то цяла Америка разбира за теб, когато станеш номер едно в Алабама - същото, а после ставаш и голям световен фактор. Ние имаме талантливи изпълнители, а ние ги смачкваме да стоят само в България, да ги мачка поп-фолка, който доминира цялата схема.

Лейбълът може да е нож с две остриета. Те могат да ти изстрелят кариерата, но могат и да те унищожат. Зависи как ще подходят към теб. Някои са много нелоялни. Постоянно се съдят артисти и лейбъли и по света и в България. По-скоро трябва да се мисли как генерално да се обедини културата и да има пътеки по които да се мине. Талантът трябва да побеждава, а не лейбълите.

Аз (Лора Караджова) винаги съм се продуцирала сама. Имала съм предложения от други продуценти, в които тези договори, които ми предложиха бяха страховито звучащи. Отблъснаха ме, предпочетох сама да продължа. Сам да си продуцент в този бизнес е много трудно. Аз си намирах сама средства за всичко, и изобщо не е приятно да ходиш и да просиш някакви пари, ако искаш да ти се получат нещата на високо ниво. Точно затова направих тази пауза, защото ми писна от това нещо. Може би да имаш продуцент е готино, защото имаш и шофьор, и охрана, и човек, който ти събира парите от дискотеките. Готино е някой да се грижи за теб, трудно е да се оправяш сам с всичко, на цената на какво. Но пък когато сам си продуцент на себе си правиш музиката, която искаш ти. Не правиш музика, която ти се налага да правиш, някакъв тъп комерс, който не ти храни душата като творец. Дори с продуцент в България пак е трудно, това е истината.

Всичко в момента опира до това колко внимание можеш да привличаш към себе си. Имаш YouTube, Spotify Tik-Tok и всякакви социални мрежи за достъп до хората. Лейбълите също гледат това. Те всъщност взимат хора, на които не им трябват лейбъли. Както е с инвеститорите. Те инвестират в компании на които не им трябват инвеститори. Никой не иска да инвестира в компании, които скрибуцат. Идеята е да те повдигнат, но могат и да те закопаят. Трябва да има и независими артисти. Иска ни се да можем да пълнем стадиони в Европа. Не само чуждестранни звезди да пълнят нашите стадиони.

В личен план аз (Лора Караджова) ще изкарам до лятото самостоятелна песен. Предполагам, че и Кристо също подготвя нещо. Ще изкараме и обща песен до лятото. Ще бъде силно лято и ще има музикално присъствие от нас. Повече никакви паузи. Спряхме за някакво време и вижте какво стана. Ще вдъхновим още по-стари артисти да се върнат.